Schotse carwashes pleiten voor heropening in lockdown

Craig Whitehead, Unsplash

In verschillende Europese landen gelden verschillende regels tijdens lockdowns. Terwijl in Nederland tijdens de lockdown carwashes open mogen blijven, is dat in onder meer Schotland anders. De Schotse carwashvereniging CWA dringt er nu bij de regering op aan om automatische wasstraten te laten openen. 

Er wordt in Schotland een harde lobby gevoerd door de Petrol Retailers Association (PRA) en Car Wash Association (CWA) met betrekking tot de sluiting van Automated Car Washes. De twee partijen kloppen aan bij de de relevante overheidsdiensten om de feiten onder de aandacht te brengen dat Automated Car Washes (ACW), inclusief rollovers, transportbanden en self-service jetwassingen, een contactloze reiniging bieden en tijdens de lockdown daar open kunnen blijven.

Handcarwashes

In Schotland worden nu alle carwashes over een kam geschoren, terwijl er een duidelijke tweedeling is tussen de moderne wasstraten en de handcarwashes – een situatie vergelijkbaar met België. De PRA en CWA pleiten er voor om de wasstraten waar geen of minimaal klantcontact is gewoon te laten openen.

Toen in Engeland hun derde lockdown inging, stond in de richtlijnen dat Automated Car Washes konden  blijven werken terwijl Hand Car Washes moet worden gesloten. Onder de huidige beperkingen in Schotland moeten alle autowasstraten echter worden gesloten.

Verenigd Koninkrijk?

De verenigingen hebben eerder naar alle vier de regeringen in het Verenigd Koninkrijk geschreven om te benadrukken dat “autowasstraten een essentiële dienst zijn om de verkeersgeschiktheid en veiligheid van voertuigen op de weg in het algemeen te waarborgen”. Met name autowasstraten zorgen ervoor dat voertuigen veiliger te bedienen zijn met betrekking tot zichtbaarheid en onderhoud.

Brian Madderson, voorzitter van de CWA, merkte op: “Een voertuig met schone ramen en spiegels verbetert zeker de verkeersveiligheid, vooral in deze donkere en vuile wintermaanden. Dit is zo belangrijk voor essentiële werknemers, inclusief NHS en al het andere medische personeel. We dringen er bij de Schotse regering op aan om de huidige regelgeving te wijzigen en een meer pragmatische benadering van autoservice te bieden.”

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.