Veel misstanden vastgesteld bij grootschalige controle Belgische handcarwashes

Milieuvergunningen niet op orde, economische uitbuiting en gebrekkige veiligheid. Deze en nog een tiental andere gebreken zijn vastgesteld bij een grootschalige controle bij dertien handcarwashes in Belgisch Limburg.

De gecoördineerde controle bij de handcarwashes werd gedaan in onder meer Sint-Truiden, Houthalen-Helchteren, Hasselt en Genk. Het gebeurde naar aanleiding van signalen over de veiligheid, milieu-inbreuken en economische uitbuiting. Alles bij elkaar zijn er een twintigtal inbreuken op verschillende wetten vastgesteld bij de dertien gelegenheden.

De Vlaamse nieuwszender VRT meldt dat er naast de eerdergenoemde gebreken ook de brandveiligheid in veel gevallen niet op orde was. Twee personen zijn aangehouden.

Zweem van illegaliteit

Rondom handcarwashes hangt in België een zweem van illegaliteit. Handcarwashes hoeven niet aan dezelfde eisen te voldoen als de moderne wasstraat. Zolang er niet meer dan tien auto’s per dag worden gewassen, kan een handcarwash zich overal vestigingen; bijvoorbeeld zonder de milieu-eisen waar de wasstraat wel aan moet voldoen. Vaak blijft het niet bij de tien auto’s per dag en wordt er gebruik gemaakt van arbeid van bijvoorbeeld mensen zonder verblijfsvergunning.

De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen (BBRV) maakt zich hard voor de aanpak van deze bedrijven. Bestuurder Diederik De Roeck van carwash Punto Blu noemt de controles een goed begin, maar tegelijkertijd ook een druppel op een gloeiende plaat. “De handcarwashes zijn hiermee niet gestopt. Over een week of vier duiken die op een andere plaats weer op.”

Eerlijke concurrentie

De controles van begin februari in de handcarwashes maakten deel uit van een gecoördineerde actie, er waren meerdere instanties bij betrokken. Al naargelang het doel van de controle nemen andere diensten of controleurs aan de actie deel. Aan deze actie namen zowel gemeentelijke diensten, milieu- en bouwtoezichters, huisvestingsambtenaren, controleurs van de brandweer, de Sociale Inspectiediensten, Dienst Vreemdelingenzaken als de Vlaamse Wooninspectie deel, weet de VRT te melden. Alles weer onder begeleiding van de politie.

De Roeck van de BBRV zegt blij te zijn met de geïntegreerde aanpak van deze invallen, waarbij zowel naar milieu-eisen als naar arbeidsomstandigheden is gekeken. “Dat het op die manier gebeurt, is opgenomen in het Plan voor eerlijke concurrentie, wat is gemaakt in overleg met toenmalige federaal minister Philippe De Backer.” In dat plan is vastgelegd jaarlijks 120 controles in de carwashsector uit te voeren.

Hoeveel handcarwashes er precies zijn in België en bij hoeveel daarvan misstanden zullen worden aangetroffen is niet duidelijk. De Roeck en de BBRV pleiten ervoor om ‘bij het begin’ te beginnen. “De invallen zijn een begin, maar maak het vooral moeilijker om een carwash te starten”, zegt hij. “Maak het onmogelijk om vrijwel overal een handcarwash te kunnen starten met dat maximum van tien auto’s per dag zonder vergunningen voor milieu of arbeid. De professionele wasstraat zal zonder problemen aan alle eisen voldoen en overeind blijven.”

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Veel misstanden vastgesteld bij grootschalige controle Belgische handcarwashes | CarwashPro

Veel misstanden vastgesteld bij grootschalige controle Belgische handcarwashes

Milieuvergunningen niet op orde, economische uitbuiting en gebrekkige veiligheid. Deze en nog een tiental andere gebreken zijn vastgesteld bij een grootschalige controle bij dertien handcarwashes in Belgisch Limburg.

De gecoördineerde controle bij de handcarwashes werd gedaan in onder meer Sint-Truiden, Houthalen-Helchteren, Hasselt en Genk. Het gebeurde naar aanleiding van signalen over de veiligheid, milieu-inbreuken en economische uitbuiting. Alles bij elkaar zijn er een twintigtal inbreuken op verschillende wetten vastgesteld bij de dertien gelegenheden.

De Vlaamse nieuwszender VRT meldt dat er naast de eerdergenoemde gebreken ook de brandveiligheid in veel gevallen niet op orde was. Twee personen zijn aangehouden.

Zweem van illegaliteit

Rondom handcarwashes hangt in België een zweem van illegaliteit. Handcarwashes hoeven niet aan dezelfde eisen te voldoen als de moderne wasstraat. Zolang er niet meer dan tien auto’s per dag worden gewassen, kan een handcarwash zich overal vestigingen; bijvoorbeeld zonder de milieu-eisen waar de wasstraat wel aan moet voldoen. Vaak blijft het niet bij de tien auto’s per dag en wordt er gebruik gemaakt van arbeid van bijvoorbeeld mensen zonder verblijfsvergunning.

De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen (BBRV) maakt zich hard voor de aanpak van deze bedrijven. Bestuurder Diederik De Roeck van carwash Punto Blu noemt de controles een goed begin, maar tegelijkertijd ook een druppel op een gloeiende plaat. “De handcarwashes zijn hiermee niet gestopt. Over een week of vier duiken die op een andere plaats weer op.”

Eerlijke concurrentie

De controles van begin februari in de handcarwashes maakten deel uit van een gecoördineerde actie, er waren meerdere instanties bij betrokken. Al naargelang het doel van de controle nemen andere diensten of controleurs aan de actie deel. Aan deze actie namen zowel gemeentelijke diensten, milieu- en bouwtoezichters, huisvestingsambtenaren, controleurs van de brandweer, de Sociale Inspectiediensten, Dienst Vreemdelingenzaken als de Vlaamse Wooninspectie deel, weet de VRT te melden. Alles weer onder begeleiding van de politie.

De Roeck van de BBRV zegt blij te zijn met de geïntegreerde aanpak van deze invallen, waarbij zowel naar milieu-eisen als naar arbeidsomstandigheden is gekeken. “Dat het op die manier gebeurt, is opgenomen in het Plan voor eerlijke concurrentie, wat is gemaakt in overleg met toenmalige federaal minister Philippe De Backer.” In dat plan is vastgelegd jaarlijks 120 controles in de carwashsector uit te voeren.

Hoeveel handcarwashes er precies zijn in België en bij hoeveel daarvan misstanden zullen worden aangetroffen is niet duidelijk. De Roeck en de BBRV pleiten ervoor om ‘bij het begin’ te beginnen. “De invallen zijn een begin, maar maak het vooral moeilijker om een carwash te starten”, zegt hij. “Maak het onmogelijk om vrijwel overal een handcarwash te kunnen starten met dat maximum van tien auto’s per dag zonder vergunningen voor milieu of arbeid. De professionele wasstraat zal zonder problemen aan alle eisen voldoen en overeind blijven.”

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.