Eigenaar Vlaamse handcarwash riskeert jaar cel voor mensenhandel

Eigenaar Jamil. B van Meise Car Wash in Waregem wierf illegalen, buitte hen uit en liet hen voor een hongerloon in zijn handcarwash werken. Hij liep tegen de lamp tijdens een aantal controles. Er hangt de eigenaar van deze malafide wasgelegenheid één jaar cel en een boete van 19.200 euro boven het hoofd.

Volgens het arbeidsauditoraat betaalde Jamil B. zijn personeel slechts drie euro per uur. Het arbeidsauditoraat is een functie in het Belgisch rechtssysteem bij de arbeidsrechtbank. Controles brachten tevens aan het licht dat de werknemers op matrassen op de grond sliepen. “Het ging om mensen zonder vaste verblijfplaats”, liet de arbeidsauditeur de Brugse rechtbank afgelopen woensdagochtend weten.

De medewerkers hadden geen aangepaste kledij of schoeisel gekregen. “De beklaagde buitte de slachtoffers ernstig uit. De naam van zijn bedrijf circuleerde bij illegalen. Zij zagen een baan in deze handcarwash als laatste redmiddel om aan geld te komen. Ze hadden geen keus en waren blij met een habbekrats. In een kantoortje achteraan de zaak lagen matrassen op de grond. Op de vloer waren schimmelvlekken te zien en in het gebouw heerste ook een vochtprobleem”, verklaarde de arbeidsauditoraat.

Bij een laatste controle op 13 november vorig jaar werd de malafide wasgelegenheid in beslag genomen. De advocaat van Jamil B. liet dagblad Het Laatste Nieuws dat zijn cliënt “elders werk gaat zoeken als werknemer.” Op 13 september wordt de zaak verder gepleit.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.