Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen schade veroorzaken aan de auto

Pxhere

Tandpasta voor de koplampen, ovenspray voor velgen, koffie tegen geurtjes of afwasmiddel voor een sopje. Het zijn huismiddeltjes die klanten inzetten om de auto schoon te maken, maar vaak leiden deze tot schade aan de auto. De carwash biedt uitkomst, maar dan moet je wel het (online) gesprek aangaan met de klant en uitleg geven over de gevolgen. 

De meeste carwashoperators geven er de voorkeur aan dat klanten alleen de voor de auto bestemde reinigingsmiddelen gebruiken. Dan geeft geen risico op schadelijke besmetting van het waterzuiveringssysteem en geen lastige discussies met klanten. Toch proberen klanten allerlei huismiddeltjes en schoonmaakmiddelen uit op hun auto in de wasbox.

Internetdiscussies

Op internetfora van autoliefhebbers speelt het gebruik van schoonmaakmiddelen die in zelfbedieningswasboxen worden meegebracht, steeds weer een rol. Gebruikers geven elkaar tips en maken lijsten van carwashes waarop het gebruik van dergelijke middelen is toegestaan of op zijn minst wordt getolereerd. Toch blijkt op de forums ook dat de gebruikers positief reageren op carwashes en autopoetsers die professionele uitleg geven.

Antwoorden

Een veelgehoorde tip is om koplampen met tandpasta schoon te maken. Dieter Thiel, een expert in voertuigvoorbereiding en ingevoerde voertuigen, raadt dit ten stelligste af. “Het werkt tot op zekere hoogte vanwege de polijstende middelen in de tandpasta.” Toch kan Thiel dit niet aanbevelen. “De reden is gewoon dat het illegaal is. Koplampen hebben een typegoedkeuring en elke wijziging aan de koplampen ertoe kan leiden dat de typegoedkeuring bij de volgende APK-beurt ongeldig wordt.”

Een huis-tuin-en-keukentip voor schone velgen heeft een vergelijkbaar negatief effect: ovenspray. De stoffen die hierin zitten kunnen het oppervlak aantasten en zo tot corrosie leiden.

Het oordeel van de deskundigen is iets milder voor huishoudelijk afwasmiddel. Bij het reinigen van het interieur, bijvoorbeeld op het dashboard, is geen schade te verwachten. Maar afwasmiddel mag niet in contact komen met het gevoelige oppervlak van de lak, “omdat de oppervlakte-actieve stoffen in het afwasmiddel de lak kunnen aantasten”, aldus Sören Heinze van de Auto Club Europa (ACE).

Wel veilig is het gebruik van koffie tegen onaangename geurtjes. Maar om op lange termijn een frisse geur in de auto te hebben, moet toch ook de oorzaak van de vieze geur worden weggenomen.

De deskundigen raden nadrukkelijk aan om de reinigingsmiddelen te gebruiken die de autowasindustrie voor auto’s heeft ontwikkeld.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen schade veroorzaken aan de auto | CarwashPro

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen schade veroorzaken aan de auto

Pxhere

Tandpasta voor de koplampen, ovenspray voor velgen, koffie tegen geurtjes of afwasmiddel voor een sopje. Het zijn huismiddeltjes die klanten inzetten om de auto schoon te maken, maar vaak leiden deze tot schade aan de auto. De carwash biedt uitkomst, maar dan moet je wel het (online) gesprek aangaan met de klant en uitleg geven over de gevolgen. 

De meeste carwashoperators geven er de voorkeur aan dat klanten alleen de voor de auto bestemde reinigingsmiddelen gebruiken. Dan geeft geen risico op schadelijke besmetting van het waterzuiveringssysteem en geen lastige discussies met klanten. Toch proberen klanten allerlei huismiddeltjes en schoonmaakmiddelen uit op hun auto in de wasbox.

Internetdiscussies

Op internetfora van autoliefhebbers speelt het gebruik van schoonmaakmiddelen die in zelfbedieningswasboxen worden meegebracht, steeds weer een rol. Gebruikers geven elkaar tips en maken lijsten van carwashes waarop het gebruik van dergelijke middelen is toegestaan of op zijn minst wordt getolereerd. Toch blijkt op de forums ook dat de gebruikers positief reageren op carwashes en autopoetsers die professionele uitleg geven.

Antwoorden

Een veelgehoorde tip is om koplampen met tandpasta schoon te maken. Dieter Thiel, een expert in voertuigvoorbereiding en ingevoerde voertuigen, raadt dit ten stelligste af. “Het werkt tot op zekere hoogte vanwege de polijstende middelen in de tandpasta.” Toch kan Thiel dit niet aanbevelen. “De reden is gewoon dat het illegaal is. Koplampen hebben een typegoedkeuring en elke wijziging aan de koplampen ertoe kan leiden dat de typegoedkeuring bij de volgende APK-beurt ongeldig wordt.”

Een huis-tuin-en-keukentip voor schone velgen heeft een vergelijkbaar negatief effect: ovenspray. De stoffen die hierin zitten kunnen het oppervlak aantasten en zo tot corrosie leiden.

Het oordeel van de deskundigen is iets milder voor huishoudelijk afwasmiddel. Bij het reinigen van het interieur, bijvoorbeeld op het dashboard, is geen schade te verwachten. Maar afwasmiddel mag niet in contact komen met het gevoelige oppervlak van de lak, “omdat de oppervlakte-actieve stoffen in het afwasmiddel de lak kunnen aantasten”, aldus Sören Heinze van de Auto Club Europa (ACE).

Wel veilig is het gebruik van koffie tegen onaangename geurtjes. Maar om op lange termijn een frisse geur in de auto te hebben, moet toch ook de oorzaak van de vieze geur worden weggenomen.

De deskundigen raden nadrukkelijk aan om de reinigingsmiddelen te gebruiken die de autowasindustrie voor auto’s heeft ontwikkeld.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.