Nederland telt 200.000 elektrische auto’s

Door Michael van Wijngaarden

Om precies te zijn rijden er in Nederland 211.068 batterij-elektrische auto’s rond. Daarmee is 2,3 procent van alle personenauto’s volledig elektrisch. Het aandeel EV’s groeit nu hard, sinds december 2019 is het elektrische wagenpark in Nederland verdubbeld. 

De cijfers rondom elektrische auto’s komen van de Bovag en de RDC. De grens van 200.000 EV’s werd eind juni  gepasseerd. Sinds begin 2021 nam het elektrische wagenpark met 28.000 exemplaren toe. In totaal telt ons land nu meer dan 9,1 miljoen personenauto’s, waarvan 79,9 procent een benzineauto betreft. Het totale aantal benzinewagens daalde vorige maand voor het eerst, met circa 500 stuks tot ruim 7,27 miljoen. Het dieselaandeel bedraagt op dit moment 11,5 procent en het absolute aantal diesels daalt sinds eind 2019 met gemiddeld 10.000 per maand. Personenauto’s met hybride aandrijving zijn intussen goed voor meer dan 5 procent van het wagenpark, oftewel ruim 456.000 stuks. Net iets meer dan 100.000 auto’s rijden tegenwoordig nog op LPG en dat aantal zal deze maand hoogstwaarschijnlijk voor het eerst onder dat niveau zakken. 470 auto’s worden aangedreven door waterstof.

Wassen van EV’s

Een EV wordt in wezen niet anders gewassen dan andere auto’s. Wel is het bij bemande locaties goed om te weten dat er steeds meer elektrische auto’s zijn. Deze voertuigen zijn namelijk automaten en hebben meestal ook sensoren voor de rijhulpsystemen (ADAS). Voor de verkeersveiligheid is het van belang dat de sensoren schoon zijn. Bestuurders moeten er bovendien attent op zijn de auto in neutraal te zetten en de sensoren uit te schakelen.

Minder diesels, meer hybride

Tot en met augustus was dit jaar bijna 52 procent van de nieuw verkochte personenauto’s een benzineauto, terwijl dat vorig jaar in dezelfde periode nog ruim 68 procent was. Het aandeel van hybrides verdubbelde in die periode naar 33 procent (70.000 stuks) en bijna 12 procent was elektrisch aangedreven, oftewel bijna 25.000 exemplaren. Vorig jaar tot en met augustus werden er 2.000 EV’s minder verkocht. Minder dan 3 procent van alle nieuwe registraties betrof dit jaar een diesel, terwijl dat vorig jaar tot en met augustus bijna 5 procent was. In absolute cijfers halveerde het aantal nieuwe diesels ten opzichte van een jaar geleden tot 5.644.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nederland telt 200.000 elektrische auto’s | CarwashPro

Nederland telt 200.000 elektrische auto’s

Door Michael van Wijngaarden

Om precies te zijn rijden er in Nederland 211.068 batterij-elektrische auto’s rond. Daarmee is 2,3 procent van alle personenauto’s volledig elektrisch. Het aandeel EV’s groeit nu hard, sinds december 2019 is het elektrische wagenpark in Nederland verdubbeld. 

De cijfers rondom elektrische auto’s komen van de Bovag en de RDC. De grens van 200.000 EV’s werd eind juni  gepasseerd. Sinds begin 2021 nam het elektrische wagenpark met 28.000 exemplaren toe. In totaal telt ons land nu meer dan 9,1 miljoen personenauto’s, waarvan 79,9 procent een benzineauto betreft. Het totale aantal benzinewagens daalde vorige maand voor het eerst, met circa 500 stuks tot ruim 7,27 miljoen. Het dieselaandeel bedraagt op dit moment 11,5 procent en het absolute aantal diesels daalt sinds eind 2019 met gemiddeld 10.000 per maand. Personenauto’s met hybride aandrijving zijn intussen goed voor meer dan 5 procent van het wagenpark, oftewel ruim 456.000 stuks. Net iets meer dan 100.000 auto’s rijden tegenwoordig nog op LPG en dat aantal zal deze maand hoogstwaarschijnlijk voor het eerst onder dat niveau zakken. 470 auto’s worden aangedreven door waterstof.

Wassen van EV’s

Een EV wordt in wezen niet anders gewassen dan andere auto’s. Wel is het bij bemande locaties goed om te weten dat er steeds meer elektrische auto’s zijn. Deze voertuigen zijn namelijk automaten en hebben meestal ook sensoren voor de rijhulpsystemen (ADAS). Voor de verkeersveiligheid is het van belang dat de sensoren schoon zijn. Bestuurders moeten er bovendien attent op zijn de auto in neutraal te zetten en de sensoren uit te schakelen.

Minder diesels, meer hybride

Tot en met augustus was dit jaar bijna 52 procent van de nieuw verkochte personenauto’s een benzineauto, terwijl dat vorig jaar in dezelfde periode nog ruim 68 procent was. Het aandeel van hybrides verdubbelde in die periode naar 33 procent (70.000 stuks) en bijna 12 procent was elektrisch aangedreven, oftewel bijna 25.000 exemplaren. Vorig jaar tot en met augustus werden er 2.000 EV’s minder verkocht. Minder dan 3 procent van alle nieuwe registraties betrof dit jaar een diesel, terwijl dat vorig jaar tot en met augustus bijna 5 procent was. In absolute cijfers halveerde het aantal nieuwe diesels ten opzichte van een jaar geleden tot 5.644.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.