Omgevingswet uitgesteld, wat nu, BOVAG geeft tips
Follow-up

Omgevingswet uitgesteld: hoe nu verder?

Voorbereiding op de Omgevingswet is belangrijk volgens BOVAG Foto: Unsplash

Nu bekend is dat de invoering van de Omgevingswet met een half jaar wordt uitgesteld, gaat BOVAG met de Eerste Kamer in gesprek om ervoor te zorgen dat ondernemers vanaf die datum ‘zelfstandig, goed en snel de weg kunnen vinden bij een vergunningscheck, -aanvraag of melding, zonder inschakeling van adviseurs’. En daar moet volgens de brancheorganisatie nog veel voor gebeuren.

De reden voor het uitstel is dat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) nog niet volledig is en onvoldoende getest. Dit is het digitale loket dat ondernemers moeten gaan gebruiken voor hun activiteiten. Voor BOVAG was de beslissing tot verder uitstel ‘niet verrassend’. “Onze bedenkingen werden ondersteund door het Adviescollege ICT (de ICT-waakhond van de overheid) en de Raad van State. Onze inzet: de BOVAG-ondernemer moet zelfstandig, goed en snel de weg kunnen vinden bij een vergunningscheck, -aanvraag of melding, zonder inschakeling van adviseurs. En daar moet nog veel voor gebeuren.”

Nieuwe datum haalbaar?

“BOVAG heeft aan de hand van enkele voorbeelden aangegeven waar het nu fout gaat door ontbrekende informatie(begeleiding) en waar de ondernemer overstelpt wordt met onnodige voorschriften. De Omgevingswet geeft aan dat het ‘eenvoudig en beter’ moet worden. Dat geldt ook voor de BOVAG-ondernemer.” In januari 2023 vindt een vervolgoverleg plaats met minister De Jonge om de stand van zaken te monitoren. In de tussentijd werkt de brancheorganisatie aan een pilot met gemeente Oude IJsselstreek, die inzicht moet geven in de hobbels die nog te nemen zijn.

Alles via één loket

De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Het voornemen is om de nieuwe wet te laten ingaan op 1 juli 2023. Vanaf die datum kunnen ondernemers dan verschillende zaken via één online loket checken en regelen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het gaat dan om bijvoorbeeld het eenvoudig kunnen zien welke regelgeving op een bepaalde locatie van toepassing is, op de hoogte blijven van ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op uw bedrijf of het doen van vergunningsaanvragen en meldingen. Het DSO vervangt het huidige Omgevingsloket Online (OLO) voor vergunningsaanvragen en de Activiteiten Internet Module (AIM) voor het doen van een melding.

Tip: leg afspraken goed vast

Volgens BOVAG zorgt de Omgevingswet voor weinig veranderingen als er niets in de bedrijfsvoering wijzigt en er geen (geplande) veranderingen zijn in de directe omgeving. “Maar ondanks de uitgestelde inwerkingtreding blijft het van belang dat u zich op de Omgevingswet voorbereidt, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.” BOVAG deelt een aantal tips:

  • Geef gewijzigde of nieuwe bedrijfsactiviteiten door. Gemeentes gaan bestaande bestemmingsplannen omzetten naar omgevingsplannen. Als een gemeente een omgevingsplan maakt, gebruikt zij daarbij de gegevens die op dat moment bij haar bekend zijn. Heeft u uw bedrijfsactiviteiten veranderd en weet de gemeente dit nog niet? Doe hiervan dan een melding. De check of u vergunnings- of meldingsplichtig bent, kunt u doen met de AIM-module, het huidige loket voor het bedrijfsleven. Daar kunt u kiezen voor het profiel Automotive en/of Tankstations. Vervolgens kiest u bij bedrijfsprofiel de relevante activiteiten (die nog niet bekend zijn bij de gemeente) of uw toekomstige activiteiten. Aan het einde kunt u de regels downloaden als pdf of Excel-bestand.
  • Voorkom leges. Als de Omgevingswet in werking treedt, kan de gemeente een vergoeding van u vragen als u een milieuvergunning aanvraagt of wijzigt (deze vergoeding heet ‘leges’). Als u veel milieubelastende activiteiten verricht en daarom werkt met een milieuvergunning, vraag dan uw vergunning aan of wijzig deze vóórdat de Omgevingswet in werking treedt. Daarmee voorkomt u dat u leges moet betalen.
  • Vraag voor 1 juli uw omgevingsvergunning aan. Heeft u vergunningsplichtige bouwplannen en passen die binnen het bestaande bestemmingsplan? Wacht dan niet en vraag uw omgevingsvergunning aan voor 1 juli 2023. De gemeente behandelt uw aanvraag dan nog onder de bestaande regels. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat het omgevingsplan uw plannen niet meer toestaat of onder andere voorwaarden. Daarnaast kunnen nieuwe regels zorgen voor vertraging bij de afhandeling van uw aanvraag.
  • Blijf op de hoogte. Blijf op de hoogte van (geplande) veranderingen in uw directe omgeving. Dit kunt u gemakkelijk doen door gebruik te maken van de e-mailservice van de overheid.
  • Leg afspraken goed vast. Het is belangrijk om huidige afspraken, uitzonderingsituaties en vrijstellingen goed vast te leggen. Vraag om schriftelijke bevestiging of een uittreksel zodat later – wanneer de systemen worden geïntegreerd – er niets zoek raakt en eerdere afspraken niet meer zijn op te halen.

Lees ook:

Het is bijna zover: de Tankstation & Carwash Vakbeurs op 9 en 10 november in Expo Houten. Mis het niet en schrijf je vandaag nog in via tankstationvakbeurs.nl

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Omgevingswet uitgesteld: hoe nu verder? | CarwashPro
Omgevingswet uitgesteld, wat nu, BOVAG geeft tips
Follow-up

Omgevingswet uitgesteld: hoe nu verder?

Voorbereiding op de Omgevingswet is belangrijk volgens BOVAG Foto: Unsplash

Nu bekend is dat de invoering van de Omgevingswet met een half jaar wordt uitgesteld, gaat BOVAG met de Eerste Kamer in gesprek om ervoor te zorgen dat ondernemers vanaf die datum ‘zelfstandig, goed en snel de weg kunnen vinden bij een vergunningscheck, -aanvraag of melding, zonder inschakeling van adviseurs’. En daar moet volgens de brancheorganisatie nog veel voor gebeuren.

De reden voor het uitstel is dat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) nog niet volledig is en onvoldoende getest. Dit is het digitale loket dat ondernemers moeten gaan gebruiken voor hun activiteiten. Voor BOVAG was de beslissing tot verder uitstel ‘niet verrassend’. “Onze bedenkingen werden ondersteund door het Adviescollege ICT (de ICT-waakhond van de overheid) en de Raad van State. Onze inzet: de BOVAG-ondernemer moet zelfstandig, goed en snel de weg kunnen vinden bij een vergunningscheck, -aanvraag of melding, zonder inschakeling van adviseurs. En daar moet nog veel voor gebeuren.”

Nieuwe datum haalbaar?

“BOVAG heeft aan de hand van enkele voorbeelden aangegeven waar het nu fout gaat door ontbrekende informatie(begeleiding) en waar de ondernemer overstelpt wordt met onnodige voorschriften. De Omgevingswet geeft aan dat het ‘eenvoudig en beter’ moet worden. Dat geldt ook voor de BOVAG-ondernemer.” In januari 2023 vindt een vervolgoverleg plaats met minister De Jonge om de stand van zaken te monitoren. In de tussentijd werkt de brancheorganisatie aan een pilot met gemeente Oude IJsselstreek, die inzicht moet geven in de hobbels die nog te nemen zijn.

Alles via één loket

De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Het voornemen is om de nieuwe wet te laten ingaan op 1 juli 2023. Vanaf die datum kunnen ondernemers dan verschillende zaken via één online loket checken en regelen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het gaat dan om bijvoorbeeld het eenvoudig kunnen zien welke regelgeving op een bepaalde locatie van toepassing is, op de hoogte blijven van ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op uw bedrijf of het doen van vergunningsaanvragen en meldingen. Het DSO vervangt het huidige Omgevingsloket Online (OLO) voor vergunningsaanvragen en de Activiteiten Internet Module (AIM) voor het doen van een melding.

Tip: leg afspraken goed vast

Volgens BOVAG zorgt de Omgevingswet voor weinig veranderingen als er niets in de bedrijfsvoering wijzigt en er geen (geplande) veranderingen zijn in de directe omgeving. “Maar ondanks de uitgestelde inwerkingtreding blijft het van belang dat u zich op de Omgevingswet voorbereidt, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.” BOVAG deelt een aantal tips:

  • Geef gewijzigde of nieuwe bedrijfsactiviteiten door. Gemeentes gaan bestaande bestemmingsplannen omzetten naar omgevingsplannen. Als een gemeente een omgevingsplan maakt, gebruikt zij daarbij de gegevens die op dat moment bij haar bekend zijn. Heeft u uw bedrijfsactiviteiten veranderd en weet de gemeente dit nog niet? Doe hiervan dan een melding. De check of u vergunnings- of meldingsplichtig bent, kunt u doen met de AIM-module, het huidige loket voor het bedrijfsleven. Daar kunt u kiezen voor het profiel Automotive en/of Tankstations. Vervolgens kiest u bij bedrijfsprofiel de relevante activiteiten (die nog niet bekend zijn bij de gemeente) of uw toekomstige activiteiten. Aan het einde kunt u de regels downloaden als pdf of Excel-bestand.
  • Voorkom leges. Als de Omgevingswet in werking treedt, kan de gemeente een vergoeding van u vragen als u een milieuvergunning aanvraagt of wijzigt (deze vergoeding heet ‘leges’). Als u veel milieubelastende activiteiten verricht en daarom werkt met een milieuvergunning, vraag dan uw vergunning aan of wijzig deze vóórdat de Omgevingswet in werking treedt. Daarmee voorkomt u dat u leges moet betalen.
  • Vraag voor 1 juli uw omgevingsvergunning aan. Heeft u vergunningsplichtige bouwplannen en passen die binnen het bestaande bestemmingsplan? Wacht dan niet en vraag uw omgevingsvergunning aan voor 1 juli 2023. De gemeente behandelt uw aanvraag dan nog onder de bestaande regels. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat het omgevingsplan uw plannen niet meer toestaat of onder andere voorwaarden. Daarnaast kunnen nieuwe regels zorgen voor vertraging bij de afhandeling van uw aanvraag.
  • Blijf op de hoogte. Blijf op de hoogte van (geplande) veranderingen in uw directe omgeving. Dit kunt u gemakkelijk doen door gebruik te maken van de e-mailservice van de overheid.
  • Leg afspraken goed vast. Het is belangrijk om huidige afspraken, uitzonderingsituaties en vrijstellingen goed vast te leggen. Vraag om schriftelijke bevestiging of een uittreksel zodat later – wanneer de systemen worden geïntegreerd – er niets zoek raakt en eerdere afspraken niet meer zijn op te halen.

Lees ook:

Het is bijna zover: de Tankstation & Carwash Vakbeurs op 9 en 10 november in Expo Houten. Mis het niet en schrijf je vandaag nog in via tankstationvakbeurs.nl

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.