'Gebruik aanpassen'

Beschikbaarheid zoetwater steeds meer onder druk

Ook carwashes doen er goed aan om te kijken naar de mogelijkheden voor waterrecycling Foto: Shutterstock

Als het in de zomer minder gaat regenen en het langdurig droog is, komt de beschikbaarheid van zoetwater onder druk te staan. Dat heeft grote gevolgen voor het drinkwater, de natuur, landbouw en industrie, zegt het KNMI in de onlangs gepresenteerde klimaatscenario’s. Deltacommissaris Peter Glas vindt dat Nederland meer moet doen om te voorkomen dat er straks te weinig zoetwater is.

Glas is regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma, dat er onder andere voor moet zorgen dat er voldoende zoetwater is. “Op alle fronten is actie geboden, willen we veilig en in welvaart in Nederland kunnen blijven leven”, aldus Glas. “Extra inzet is hard nodig en we moeten ons beter voorbereiden op het onverwachte nu het weer steeds grilliger wordt.”

Volgens Glas is er veel geld nodig voor het nemen van extra maatregelen om de zoetwatervoorraden in het land op peil te houden. “Het is in een waterrijk land als Nederland bijna niet voor te stellen, maar we moeten ons landgebruik aanpassen, zoetwater beter vasthouden en de watervraag beperken. Het moet sneller en het is noodzakelijk.” De deltacommissaris pleit onder meer voor klimaatbestendig bouwen en voor meer ruimte om water op te slaan.

Stappen zetten

Ook het bedrijfsleven doet er goed aan om de nodige stappen te zetten, om het verbruik van zoetwater te verminderen. Ook omdat in de toekomst de kans groot is dat het waterverbruik door de overheid aan banden wordt gelegd, zoals dat al geldt voor buurlanden België en Duitsland. Carwashes kunnen water besparen door middel van waterrecycling en -behandeling, waarbij nog slechts een klein deel vers grondwater nodig is.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Beschikbaarheid zoetwater steeds meer onder druk | CarwashPro
'Gebruik aanpassen'

Beschikbaarheid zoetwater steeds meer onder druk

Ook carwashes doen er goed aan om te kijken naar de mogelijkheden voor waterrecycling Foto: Shutterstock

Als het in de zomer minder gaat regenen en het langdurig droog is, komt de beschikbaarheid van zoetwater onder druk te staan. Dat heeft grote gevolgen voor het drinkwater, de natuur, landbouw en industrie, zegt het KNMI in de onlangs gepresenteerde klimaatscenario’s. Deltacommissaris Peter Glas vindt dat Nederland meer moet doen om te voorkomen dat er straks te weinig zoetwater is.

Glas is regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma, dat er onder andere voor moet zorgen dat er voldoende zoetwater is. “Op alle fronten is actie geboden, willen we veilig en in welvaart in Nederland kunnen blijven leven”, aldus Glas. “Extra inzet is hard nodig en we moeten ons beter voorbereiden op het onverwachte nu het weer steeds grilliger wordt.”

Volgens Glas is er veel geld nodig voor het nemen van extra maatregelen om de zoetwatervoorraden in het land op peil te houden. “Het is in een waterrijk land als Nederland bijna niet voor te stellen, maar we moeten ons landgebruik aanpassen, zoetwater beter vasthouden en de watervraag beperken. Het moet sneller en het is noodzakelijk.” De deltacommissaris pleit onder meer voor klimaatbestendig bouwen en voor meer ruimte om water op te slaan.

Stappen zetten

Ook het bedrijfsleven doet er goed aan om de nodige stappen te zetten, om het verbruik van zoetwater te verminderen. Ook omdat in de toekomst de kans groot is dat het waterverbruik door de overheid aan banden wordt gelegd, zoals dat al geldt voor buurlanden België en Duitsland. Carwashes kunnen water besparen door middel van waterrecycling en -behandeling, waarbij nog slechts een klein deel vers grondwater nodig is.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.