Het strooiseizoen is geopend: 2,5 miljoen kilo zout op de wegen

In vrijwel heel Nederland is in de nacht van zondag op maandag gestrooid. Daarmee was sprake van de eerste landelijke strooiacties van dit seizoen. Tijdens opklaringen koelden wegen op grote schaal af tot rond of onder het vriespunt en vooral in het westen trokken winterse buien over het land.

Zondagavond werd op grote schaal preventief gestrooid in verband met gladheid door bevriezing van natte wegen. In het binnenland kwam de wegdektemperatuur dan ook massaal onder het vriespunt terecht.

De opening van het strooiseizoen betekent voor carwashes werk aan de winkel. Dit is de tijd om klanten te wijzen op de noodzaak van regelmatig wassen bij strooizout op de weg.

Wegdektemperatuur

In het westen dook de wegdektemperatuur niet op grote schaal onder het vriespunt, maar juist daar kwamen verschillende ongelukken voor door gladheid. De situatie was verraderlijk, doordat sommige wegen wel onder het vriespunt lagen en ander wegen niet. Daarnaast trokken talrijke hagelbuien over, waardoor het plotseling en tijdelijk erg glad werd. Lokaal viel ook wat sneeuw.

Daarnaast kan hebben meegespeeld dat automobilisten weer moeten wennen aan de gladde rijomstandigheden. De autothermometer zal daarbij een verkeerde indicatie hebben gegeven, want in het westen van het land is de luchttemperatuur niet onder het vriespunt geweest.

Spekglad

Deze maandagochtend trekken de buien ook dieper landinwaarts. Er valt hagel en regen. Met wegen die in eerste instantie nog onder het vriespunt liggen kan het hierdoor, zeker op niet gestrooide wegen, spekglad worden. De gladheid is van korte duur, want na zonsopkomst warmen de wegen snel op tot boven het vriespunt.

Voorafgaand aan de eerste landelijke strooiacties van gisterenavond, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in het zuiden van het land al flink gestrooid. In het oosten van Noord-Brabant kleurde het wit door sneeuw en elders in het zuiden was kans op bevriezingsgladheid. De komende nachten wordt het een stuk zachter. Zeker in de nacht van dinsdag op woensdag zullen geen strooiacties nodig zijn. Het is dan net zo warm als dinsdag en woensdag overdag met een graad of 9.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Het strooiseizoen is geopend: 2,5 miljoen kilo zout op de wegen | CarwashPro

Het strooiseizoen is geopend: 2,5 miljoen kilo zout op de wegen

In vrijwel heel Nederland is in de nacht van zondag op maandag gestrooid. Daarmee was sprake van de eerste landelijke strooiacties van dit seizoen. Tijdens opklaringen koelden wegen op grote schaal af tot rond of onder het vriespunt en vooral in het westen trokken winterse buien over het land.

Zondagavond werd op grote schaal preventief gestrooid in verband met gladheid door bevriezing van natte wegen. In het binnenland kwam de wegdektemperatuur dan ook massaal onder het vriespunt terecht.

De opening van het strooiseizoen betekent voor carwashes werk aan de winkel. Dit is de tijd om klanten te wijzen op de noodzaak van regelmatig wassen bij strooizout op de weg.

Wegdektemperatuur

In het westen dook de wegdektemperatuur niet op grote schaal onder het vriespunt, maar juist daar kwamen verschillende ongelukken voor door gladheid. De situatie was verraderlijk, doordat sommige wegen wel onder het vriespunt lagen en ander wegen niet. Daarnaast trokken talrijke hagelbuien over, waardoor het plotseling en tijdelijk erg glad werd. Lokaal viel ook wat sneeuw.

Daarnaast kan hebben meegespeeld dat automobilisten weer moeten wennen aan de gladde rijomstandigheden. De autothermometer zal daarbij een verkeerde indicatie hebben gegeven, want in het westen van het land is de luchttemperatuur niet onder het vriespunt geweest.

Spekglad

Deze maandagochtend trekken de buien ook dieper landinwaarts. Er valt hagel en regen. Met wegen die in eerste instantie nog onder het vriespunt liggen kan het hierdoor, zeker op niet gestrooide wegen, spekglad worden. De gladheid is van korte duur, want na zonsopkomst warmen de wegen snel op tot boven het vriespunt.

Voorafgaand aan de eerste landelijke strooiacties van gisterenavond, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in het zuiden van het land al flink gestrooid. In het oosten van Noord-Brabant kleurde het wit door sneeuw en elders in het zuiden was kans op bevriezingsgladheid. De komende nachten wordt het een stuk zachter. Zeker in de nacht van dinsdag op woensdag zullen geen strooiacties nodig zijn. Het is dan net zo warm als dinsdag en woensdag overdag met een graad of 9.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.