Hoe veilig is een carwash?

In de Verenigde Staten kwam afgelopen week een 56-jarige man tragisch om het leven in een autowasstraat, nadat hij terecht was gekomen tussen zijn auto en de rollover-machine. Volgens de plaatselijke politie was hij uitgestapt. Wat bij ons de vraag deed rijzen: hoe is het eigenlijk gesteld met de veiligheid in Nederlandse car washinstallaties?

De politie van Escondito in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië kreeg rond middernacht een belletje van iemand die een autoalarm in de plaatselijke Pearl Car Wash hoorde afgaan. Nadat de agenten poolshoogte kwamen nemen, vonden ze het levenloze lichaam van een 56-jarige man. Hij was klem komen te zitten tussen het voertuig en de machines van de wasstraat.

Waarom de man uit zijn Scion xB hatchback was gestapt, werd niet direct duidelijk. Pearl Car Wash heeft een rollover. Waarbij de klant een wasprogramma kiest en de auto parkeert, waarna de machine over het voertuig heen beweegt. Echter, de machine was niet actief. Het lijkt erop dat de man, nadat hij was uitgestapt, werd meegesleurd door zijn eigen auto die nog in de versnelling stond.

Rode noodknop

“Dit is echt een freak accident geweest”, vindt Paul de Waal van brancheorganisatie Bovag. “Zover we hebben kunnen nagaan is zo iets dergelijks nog nooit in Nederland gebeurd. Normaliter verlaat een klant in een rollover zijn auto en zet via een terminal het wasprogramma in werking. Mocht er iets misgaan, dan is er behalve camerabewaking ook altijd de rode noodknop aanwezig.”

De Waal wijst nadrukkelijk op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. “Er hangen bordjes in een carwash met regels waar men zich aan moet houden. In een wasstraat krijgt een klant bijvoorbeeld altijd te horen dat hij zijn auto in z’n vrij moet zetten. Als men dat dan vervolgens niet doet, kleven daar risico’s aan.”

Chevron

Dodelijke ongelukken in geautomatiseerde wasstraten en rollovers zijn overigens zeer zeldzaam. Niet alleen in Nederland. Ook Thomas Drott van de Duitse vakorganisatie BTG kan zich geen soortgelijk incident herinneren. “Zover ik weet, is dit nog nooit in Europa gebeurd.” In Australië gebeurde in 2019 wel een soortgelijk ongeval. Daar overleed een 73-jarige man nadat hij bekneld was geraakt tussen een rollover en een autodeur. Dit was bij een Chevron-locatie in Mulgrave.

Chevron werd destijds aangeklaagd wegens nalatigheid. De wasstraat in kwestie had geen borden die automobilisten waarschuwen om niet uit hun auto te stappen terwijl de wasstraat in bedrijf is.

Lees ook: 

Auteur: Rene Passet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hoe veilig is een carwash? | CarwashPro

Hoe veilig is een carwash?

In de Verenigde Staten kwam afgelopen week een 56-jarige man tragisch om het leven in een autowasstraat, nadat hij terecht was gekomen tussen zijn auto en de rollover-machine. Volgens de plaatselijke politie was hij uitgestapt. Wat bij ons de vraag deed rijzen: hoe is het eigenlijk gesteld met de veiligheid in Nederlandse car washinstallaties?

De politie van Escondito in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië kreeg rond middernacht een belletje van iemand die een autoalarm in de plaatselijke Pearl Car Wash hoorde afgaan. Nadat de agenten poolshoogte kwamen nemen, vonden ze het levenloze lichaam van een 56-jarige man. Hij was klem komen te zitten tussen het voertuig en de machines van de wasstraat.

Waarom de man uit zijn Scion xB hatchback was gestapt, werd niet direct duidelijk. Pearl Car Wash heeft een rollover. Waarbij de klant een wasprogramma kiest en de auto parkeert, waarna de machine over het voertuig heen beweegt. Echter, de machine was niet actief. Het lijkt erop dat de man, nadat hij was uitgestapt, werd meegesleurd door zijn eigen auto die nog in de versnelling stond.

Rode noodknop

“Dit is echt een freak accident geweest”, vindt Paul de Waal van brancheorganisatie Bovag. “Zover we hebben kunnen nagaan is zo iets dergelijks nog nooit in Nederland gebeurd. Normaliter verlaat een klant in een rollover zijn auto en zet via een terminal het wasprogramma in werking. Mocht er iets misgaan, dan is er behalve camerabewaking ook altijd de rode noodknop aanwezig.”

De Waal wijst nadrukkelijk op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. “Er hangen bordjes in een carwash met regels waar men zich aan moet houden. In een wasstraat krijgt een klant bijvoorbeeld altijd te horen dat hij zijn auto in z’n vrij moet zetten. Als men dat dan vervolgens niet doet, kleven daar risico’s aan.”

Chevron

Dodelijke ongelukken in geautomatiseerde wasstraten en rollovers zijn overigens zeer zeldzaam. Niet alleen in Nederland. Ook Thomas Drott van de Duitse vakorganisatie BTG kan zich geen soortgelijk incident herinneren. “Zover ik weet, is dit nog nooit in Europa gebeurd.” In Australië gebeurde in 2019 wel een soortgelijk ongeval. Daar overleed een 73-jarige man nadat hij bekneld was geraakt tussen een rollover en een autodeur. Dit was bij een Chevron-locatie in Mulgrave.

Chevron werd destijds aangeklaagd wegens nalatigheid. De wasstraat in kwestie had geen borden die automobilisten waarschuwen om niet uit hun auto te stappen terwijl de wasstraat in bedrijf is.

Lees ook: 

Auteur: Rene Passet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.