Kansen

Kniest (Matz Carwash) over personeelstekort: ‘Kijk eens buiten de gebaande paden’

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Personeelstekort in de carwashbranche? Niet als het aan Martin Kniest – eigenaar van Matz Carwash en maker van de documentaire ‘De Wasstraat’ – ligt. “Kijk eens buiten de traditionele gebaande paden, het is 2023.”

Kniest benoemt op LinkedIn het feit dat er nauwelijks scholieren solliciteren voor een bijbaan, en dat ook het autowassen voor veel mensen met een WW of een bijstandsuitkering ‘blijkbaar niet spannend genoeg is’. “Vanuit het reguliere bestand is er geen enkele sollicitant geweest het laatste jaar”, zegt hij.

Een kans krijgen

Maar toch ziet Kniest dat niet als een probleem, omdat juist veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op zoek zijn naar een baan. “Deze doelgroep moet helaas werken met wachtlijsten. Teveel bedrijven durven deze stap nog niet te nemen. Maar beter en mooier kan je ze haast niet vinden, ze moeten alleen een kans krijgen”, aldus Kniest.

Hij nodigt bedrijven uit om met hem daarover in gesprek te gaan. “Er staan tienduizenden mensen zoals Brian, Abdullah, Berre, Eyub en veel collega’s te wachten om de arbeidsmarkt te betreden”, besluit hij.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kniest (Matz Carwash) over personeelstekort: ‘Kijk eens buiten de gebaande paden’ | CarwashPro
Kansen

Kniest (Matz Carwash) over personeelstekort: ‘Kijk eens buiten de gebaande paden’

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Personeelstekort in de carwashbranche? Niet als het aan Martin Kniest – eigenaar van Matz Carwash en maker van de documentaire ‘De Wasstraat’ – ligt. “Kijk eens buiten de traditionele gebaande paden, het is 2023.”

Kniest benoemt op LinkedIn het feit dat er nauwelijks scholieren solliciteren voor een bijbaan, en dat ook het autowassen voor veel mensen met een WW of een bijstandsuitkering ‘blijkbaar niet spannend genoeg is’. “Vanuit het reguliere bestand is er geen enkele sollicitant geweest het laatste jaar”, zegt hij.

Een kans krijgen

Maar toch ziet Kniest dat niet als een probleem, omdat juist veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op zoek zijn naar een baan. “Deze doelgroep moet helaas werken met wachtlijsten. Teveel bedrijven durven deze stap nog niet te nemen. Maar beter en mooier kan je ze haast niet vinden, ze moeten alleen een kans krijgen”, aldus Kniest.

Hij nodigt bedrijven uit om met hem daarover in gesprek te gaan. “Er staan tienduizenden mensen zoals Brian, Abdullah, Berre, Eyub en veel collega’s te wachten om de arbeidsmarkt te betreden”, besluit hij.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.