Tijdens de rijles door de carwash: onzin of juist praktisch?

Tijdens de rijopleiding door de carwash gaan? Grote onzin, vinden rijscholen. Het nieuwsbericht dat Bovag-carwashes de samenwerking met rijscholen willen aangaan maakte golven in de rijschoolsector. Vakmensen doen zoiets niet in de tijd van de leerling, zo reageren instructeurs op social media. Carwashondernemers staan er juist positief in, omdat het vaak genoeg mis gaat met de beginnende bestuurder in de wasstraat.

Voor de samenwerking tussen Bovag-rijscholen en carwashes is een pakket samengesteld voor rijscholen: zij kunnen tegen een goedkoper tarief vouchers of een waspas met een aantal (gratis) wasbeurten aanschaffen. Het nieuwsbericht hierover deed met name in de rijschoolhoek een hoop stof opwaaien. Op facebook reageerden tientallen rijscholen overwegend negatief.

Iets voor beunhazen

Een rijschoolhouder uit Spijkenisse noemt een ritje naar de carwash ‘veel te veel gedoe’. “Dan moet ik het dakbord eraf halen en de spiegels. Ik rijd wel met ze door een garage, maar de carwash vind ik grote onzin.” De instructrice is bovendien bang dat de bestickering van de lesauto op de lange duur beschadigd. Ze vindt het meer een taak voor de ouders om de rijbewijsleerling op sleeptouw te nemen.

Een tweede instructeur zegt dat alleen ‘beunhazen’ zoiets doen in de tijd van de leerling. Ook tanken en naar de wc gaan moet een rijinstructeur in zijn eigen tijd doen, redeneert hij.

Goed om te oefenen

Voorstanders noemen de wasstraat juist ‘een hartstikke leuke ervaring’ voor de beginnende bestuurder, net als een ritje naar de McDrive. Gerrit Bleijenberg van Autorijschool Bleijenberg uit Barneveld vertelt dat in de opleiding tot rijinstructeur wordt afgeraden om dit soort dingen met de leerling te ondernemen. Dat verbaasde hem toentertijd al. “Het is juist goed om die praktische zaken zoals een keer tanken, wassen of banden oppompen al eens te doen. Je wakkert daarmee ook de interesse voor autorijden bij de leerling aan.”

De Bovag is in juni met de samenwerkingsactie begonnen. Tachtig carwashes doen mee aan het initiatief. Hoeveel rijscholen meedoen is onduidelijk. Bovag wil inhoudelijk nog niet reageren op het verloop van de actie, ze willen eerst zes maanden proefdraaien en daarna evalueren en besluiten of voortzetting zinvol is.

Geen overbodige luxe

CarwashPro haalde alvast wat reacties op bij wasondernemers, los van de Bovag-evaluatie. Terwijl rijscholen verdeeld zijn, steunen carwashes het initiatief vrijwel allemaal.

Rob Mos van Mos Carwash in Vlaardingen noemt het ‘geen overbodige luxe’ om nieuwe automobilisten al eens tijdens de rijopleiding door de carwash gaan. Hij ziet het bij zijn vestiging regelmatig misgaan. “Denk aan antennes die er niet worden afgehaald of spiegels die niet zijn ingeklapt. Bij nieuwere auto’s moeten vaak de sensoren worden uitgeschakeld. Dan zie je bijvoorbeeld de ruitenwissers aangaan.” Overigens gaat het niet alleen mis met nieuwe bestuurders in de carwash, lacht Mos. “Ook mensen die net een nieuwe auto hebben en niet alle knopjes kennen, zien we worstelen.”

Lesauto in de wasstraat

Bestuurders van een elektrische auto weten niet altijd hoe de auto in z’n neutraal moet, merkt Tim de Gelder op. Hij is bedrijfsleider bij carwash Clean=Clean in Rhoon. En zeker kan het geen kwaad om de carwash onder de aandacht te brengen. Toch ziet hij het niet vaak misgaan. “Het maakt een verschil dat we bij Clean=Clean veel klantcontact hebben.” Bij de kassa en bij de voorwas wordt het voor de medewerkers van de carwash duidelijk of een wasklant het spannend vindt. “Zo ja, dan moeten we wat meer uitleg geven, mensen even gerust stellen.”

De Gelder ziet regelmatig een lesauto in de wasstraat. “Als de leerling aan het stuur zit, weet je wel dat je meer op je hoede moet zijn. Even moet uitleggen dat de auto in z’n vrij moet staan en dat ze niet moeten remmen. We kijken of ze goed de baan oprijden.” De bedrijfsleider staat zeker open voor een samenwerking met rijscholen om zo leerlingen een positieve ervaring te bieden. “Rijinstructeurs zijn mensen die goed voor de auto zorgen, het is hun werkplek.”

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tijdens de rijles door de carwash: onzin of juist praktisch? | CarwashPro

Tijdens de rijles door de carwash: onzin of juist praktisch?

Tijdens de rijopleiding door de carwash gaan? Grote onzin, vinden rijscholen. Het nieuwsbericht dat Bovag-carwashes de samenwerking met rijscholen willen aangaan maakte golven in de rijschoolsector. Vakmensen doen zoiets niet in de tijd van de leerling, zo reageren instructeurs op social media. Carwashondernemers staan er juist positief in, omdat het vaak genoeg mis gaat met de beginnende bestuurder in de wasstraat.

Voor de samenwerking tussen Bovag-rijscholen en carwashes is een pakket samengesteld voor rijscholen: zij kunnen tegen een goedkoper tarief vouchers of een waspas met een aantal (gratis) wasbeurten aanschaffen. Het nieuwsbericht hierover deed met name in de rijschoolhoek een hoop stof opwaaien. Op facebook reageerden tientallen rijscholen overwegend negatief.

Iets voor beunhazen

Een rijschoolhouder uit Spijkenisse noemt een ritje naar de carwash ‘veel te veel gedoe’. “Dan moet ik het dakbord eraf halen en de spiegels. Ik rijd wel met ze door een garage, maar de carwash vind ik grote onzin.” De instructrice is bovendien bang dat de bestickering van de lesauto op de lange duur beschadigd. Ze vindt het meer een taak voor de ouders om de rijbewijsleerling op sleeptouw te nemen.

Een tweede instructeur zegt dat alleen ‘beunhazen’ zoiets doen in de tijd van de leerling. Ook tanken en naar de wc gaan moet een rijinstructeur in zijn eigen tijd doen, redeneert hij.

Goed om te oefenen

Voorstanders noemen de wasstraat juist ‘een hartstikke leuke ervaring’ voor de beginnende bestuurder, net als een ritje naar de McDrive. Gerrit Bleijenberg van Autorijschool Bleijenberg uit Barneveld vertelt dat in de opleiding tot rijinstructeur wordt afgeraden om dit soort dingen met de leerling te ondernemen. Dat verbaasde hem toentertijd al. “Het is juist goed om die praktische zaken zoals een keer tanken, wassen of banden oppompen al eens te doen. Je wakkert daarmee ook de interesse voor autorijden bij de leerling aan.”

De Bovag is in juni met de samenwerkingsactie begonnen. Tachtig carwashes doen mee aan het initiatief. Hoeveel rijscholen meedoen is onduidelijk. Bovag wil inhoudelijk nog niet reageren op het verloop van de actie, ze willen eerst zes maanden proefdraaien en daarna evalueren en besluiten of voortzetting zinvol is.

Geen overbodige luxe

CarwashPro haalde alvast wat reacties op bij wasondernemers, los van de Bovag-evaluatie. Terwijl rijscholen verdeeld zijn, steunen carwashes het initiatief vrijwel allemaal.

Rob Mos van Mos Carwash in Vlaardingen noemt het ‘geen overbodige luxe’ om nieuwe automobilisten al eens tijdens de rijopleiding door de carwash gaan. Hij ziet het bij zijn vestiging regelmatig misgaan. “Denk aan antennes die er niet worden afgehaald of spiegels die niet zijn ingeklapt. Bij nieuwere auto’s moeten vaak de sensoren worden uitgeschakeld. Dan zie je bijvoorbeeld de ruitenwissers aangaan.” Overigens gaat het niet alleen mis met nieuwe bestuurders in de carwash, lacht Mos. “Ook mensen die net een nieuwe auto hebben en niet alle knopjes kennen, zien we worstelen.”

Lesauto in de wasstraat

Bestuurders van een elektrische auto weten niet altijd hoe de auto in z’n neutraal moet, merkt Tim de Gelder op. Hij is bedrijfsleider bij carwash Clean=Clean in Rhoon. En zeker kan het geen kwaad om de carwash onder de aandacht te brengen. Toch ziet hij het niet vaak misgaan. “Het maakt een verschil dat we bij Clean=Clean veel klantcontact hebben.” Bij de kassa en bij de voorwas wordt het voor de medewerkers van de carwash duidelijk of een wasklant het spannend vindt. “Zo ja, dan moeten we wat meer uitleg geven, mensen even gerust stellen.”

De Gelder ziet regelmatig een lesauto in de wasstraat. “Als de leerling aan het stuur zit, weet je wel dat je meer op je hoede moet zijn. Even moet uitleggen dat de auto in z’n vrij moet staan en dat ze niet moeten remmen. We kijken of ze goed de baan oprijden.” De bedrijfsleider staat zeker open voor een samenwerking met rijscholen om zo leerlingen een positieve ervaring te bieden. “Rijinstructeurs zijn mensen die goed voor de auto zorgen, het is hun werkplek.”

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.