Regeerakkoord: uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos en rekeningrijden voor iedereen

Door Michael van Wijngaarden

Het nieuwe kabinet wil dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Ook komt er in 2030 een systeem voor betalen naar gebruik. Basis voor dit systeem is de motorrijtuigenbelasting en het gaat gelden voor iedereen, ook voor elektrische auto’s. Dit blijkt uit de plannen in het nieuwe regeerakkoord.

Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn scherpt het nieuwe kabinet het doel voor 2030 in de Klimaatwet aan tot tenminste 55 procent CO2-reductie. ‘We committeren ons hard aan dit doel en zullen indien nodig extra stappen zetten om dit te realiseren. Om dit doel ook zeker te halen, spreken we af om ons in het beleid te richten op een hogere opgave, wat neerkomt op circa 60 procent in 2030’, zo valt te lezen in het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Rekeningrijden

Om de doelen te halen treft het nieuwe kabinet onder meer voorbereidingen voor het invoeren van een systeem van rekeningrijden in 2030. Basis voor het systeem is de motorrijtuigenbelasting, waarvan het tarief afhankelijk wordt gemaakt van het jaarlijks verreden aantal kilometers. De heffing is niet tijd- en plaatsgebonden. ‘Dit betekent dat gebruikers van elektrische en fossiele auto’s beiden gaan meebetalen aan het weggebruik’.

Emissieloos

Elektrisch vervoer wordt gestimuleerd, het streven is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Ook wordt er geld uitgetrokken om de verkoop van tweedehands elektrische auto’s te bevorderen. Het kabinet tekent daarbij wel aan dat ‘overstimulering wordt voorkomen’. De uitrol van laadinfrastructuur wordt versneld en ook duurzame stadslogistiek en vrachtverkeer krijgen ondersteuning.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Regeerakkoord: uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos en rekeningrijden voor iedereen | CarwashPro

Regeerakkoord: uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos en rekeningrijden voor iedereen

Door Michael van Wijngaarden

Het nieuwe kabinet wil dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Ook komt er in 2030 een systeem voor betalen naar gebruik. Basis voor dit systeem is de motorrijtuigenbelasting en het gaat gelden voor iedereen, ook voor elektrische auto’s. Dit blijkt uit de plannen in het nieuwe regeerakkoord.

Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn scherpt het nieuwe kabinet het doel voor 2030 in de Klimaatwet aan tot tenminste 55 procent CO2-reductie. ‘We committeren ons hard aan dit doel en zullen indien nodig extra stappen zetten om dit te realiseren. Om dit doel ook zeker te halen, spreken we af om ons in het beleid te richten op een hogere opgave, wat neerkomt op circa 60 procent in 2030’, zo valt te lezen in het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Rekeningrijden

Om de doelen te halen treft het nieuwe kabinet onder meer voorbereidingen voor het invoeren van een systeem van rekeningrijden in 2030. Basis voor het systeem is de motorrijtuigenbelasting, waarvan het tarief afhankelijk wordt gemaakt van het jaarlijks verreden aantal kilometers. De heffing is niet tijd- en plaatsgebonden. ‘Dit betekent dat gebruikers van elektrische en fossiele auto’s beiden gaan meebetalen aan het weggebruik’.

Emissieloos

Elektrisch vervoer wordt gestimuleerd, het streven is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Ook wordt er geld uitgetrokken om de verkoop van tweedehands elektrische auto’s te bevorderen. Het kabinet tekent daarbij wel aan dat ‘overstimulering wordt voorkomen’. De uitrol van laadinfrastructuur wordt versneld en ook duurzame stadslogistiek en vrachtverkeer krijgen ondersteuning.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.