Interview

Carwash Texel: ‘Rollover is mooi als je begint, maar groei zit in kettingbaan’

Het is bijna zover: naar verwachting opent eind juli de eerste kettingwasstraat op Texel. CarwashPro sprak met eigenaar Robert Jan Graaf, die samen met zijn broer Mark Peter eigenaar is van schadeherstelbedrijf ABS Graaf Spuiterij en de huidige rollover-washal. “Met onze nieuwe carwash kunnen we de markt op Texel maximaal bedienen.”

De huidige washal met rollover van Christ was volgens Robert meteen vanaf de opening in 2014 een schot in de roos. Dat was in het jaar van het 50-jarig bestaan van het schadebedrijf. “In 2014 was er één rollover op Texel, bij een tankstation. Ik zei tegen mijn broer: volgens mij is daar een veel grotere markt voor. Als aanvulling op ons autoschadeherstelbedrijf zou een eigen carwash een mooie verkoopboost kunnen geven. Klanten komen toch voor het één of het ander, en denken dan wellicht: goh, wat interessant, alles op één locatie. Het was meteen een succes.”

Wachtrijen

Anderhalf jaar later sloot de andere rollover op het Waddeneiland en sindsdien runnen de broers de enige rollover-wassstraat op Texel. Maar na een aantal jaren liep dat volledig uit de hand: “Het ging op een gegeven moment zo goed, dat de wachtrijen steeds langer werden. Zelfs met de dubbele rollover die er nu staat, konden we de drukte op een gegeven moment niet meer aan. Klanten stonden soms een uur in de rij. Vanaf dat moment zijn we gaan kijken naar uitbreiding.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

De nieuwe kettingwasstraat brengt de productie flink omhoog.

De broers zagen de mogelijkheid om een washal ernaast te bouwen, op bestaande grond, maar dat zou te veel ruimte kosten. Een stuk grond op de hoek van honderd vierkante meter en met daarop een leegstaand pand van het lijnbus-bedrijf op Texel, bleek uiteindelijk de ideale locatie. Nu staat daar op een steenworp afstand van het schadeherstelbedrijf een ultramoderne nieuwe kettingwasstraat van dertig meter lang van Christ, met daarbij drie wasboxen voor de doe-het-zelf wassers. “We hebben wederom voor Christ gekozen, niet alleen vanwege de kwaliteit. Maar ook omdat we elkaar kennen en weten wat we aan elkaar hebben. Het is niet altijd handig dat we op een eiland zitten, maar we zijn gelukkig zelf ook technisch onderlegd en kunnen veel oplossen.”

Met de nieuwe wasstraat kan de productie bovendien flink omhoog. Waar met de rollover zo’n vijf tot zes auto’s in een uur worden gewassen, gaat dat met een kettingbaan al snel naar dertig tot veertig auto’s in een uur, zegt Robert. “Dat scheelt enorm. Met de drie wasboxen erbij maken we het aanbod compleet.”

(De tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Verlichting speelt een belangrijke rol in de beleving.

Mesa Coatings heeft in de wasstraat een MesaFast Heavy Duty vloersysteem aangebracht over een oppervlakte van in totaal ca. 440 vierkante meter. De vloeren zijn 100 procent vloeistofdicht, chemisch bestendig, veilig door de antislip-afwerking en makkelijk schoon te maken. Ook is er over ruim 100 meter een plint aangebracht, evenals een streep in de voorwas naar de kettingbaan in een andere kleur. Mesa Coatings heeft op deze locatie meerdere kleuren aangebracht, met naast de standaard kleur lichtgrijs ook de standaard kleur blauw en de blauw/zwarte kleur. Dit zorgt voor een mooie kleurcombinatie en geeft een professionele uitstraling. De gehele wasstraat is voorzien van een vloercoating. Dit geldt ook voor de drie wasboxen, de techniek- en poetsruimte, de shop, de toiletten en de berging.

Campers en caravans

Zodra de nieuwe carwash is geopend, wordt ook de huidige rollover vernieuwd. De rollover gaat er helemaal uit. Daar komt een selfservice wasbox in van Christ, speciaal voor campers en caravans. “Op Texel rijden veel campers en caravans rond, maar die kun je nu nog nergens wassen. En ik zie ze wel eens staan hoor. Mensen van 60-plus op zo’n klein trapje, die dan zelf de camper wassen. Levensgevaarlijk. Met onze nieuwe wasbox kunnen we ook die markt bedienen. En de ruimte hebben we toch, dus waarom niet.”

Met de nieuwe carwash en de hoge wasbox richten de broers zich straks niet alleen op de inwoners van Texel, maar ook op toeristen. “Met name veel Duitse klanten, die zijn gek op carwash.” Bang voor concurrentie zijn ze overigens niet. “Concurrentie ligt altijd op de loer. Zo zijn er op dit moment partijen die hier kijken naar het plaatsen van een rollover en dat is prima. Die stap zijn wij al voorbij; we kijken nu naar het grotere plaatje. Een rollover is mooi als je begint. Het is ideaal om daarmee het carwash-vak te leren kennen. Alleen zit je op een bepaald moment toch met de capaciteit. En de kwaliteit.”

“Als je dan een stap wilt maken, dan kom je al snel uit bij een kettingwasstraat, zeker als je de aantallen wilt halen en tegelijkertijd de kwaliteit wil gaan verbeteren. Dan moet je kiezen voor groter”, vervolgt hij. Ook beleving bij het wassen is volgens Robert een essentieel onderdeel om verder te kunnen groeien: “De verlichting in verschillende kleuren, de lava-bogen; dat soort dingen spreekt de mensen aan en dat heb je met een wasstraat veel meer. Het maakt het wastraject veel meer tot een belevenis dan wanneer je bijvoorbeeld wast met een rollover.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Pensioen

Over verdere uitbreiding wordt op dit moment niet nagedacht. Robert: “Mensen in mijn omgeving zeggen ook weleens: kom je nu weer met iets nieuws, moet je niet eens aan je pensioen gaan denken? Maar ik denk dat een echte ondernemer niet nadenkt over zijn pensioen. Als je bezig bent met dingen die je heel erg leuk vindt, waarom zou je er dan mee stoppen? We gaan gewoon voor de volle 200 procent door.”

Lees ook: 

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Carwash Texel: ‘Rollover is mooi als je begint, maar groei zit in kettingbaan’ | CarwashPro
Interview

Carwash Texel: ‘Rollover is mooi als je begint, maar groei zit in kettingbaan’

Het is bijna zover: naar verwachting opent eind juli de eerste kettingwasstraat op Texel. CarwashPro sprak met eigenaar Robert Jan Graaf, die samen met zijn broer Mark Peter eigenaar is van schadeherstelbedrijf ABS Graaf Spuiterij en de huidige rollover-washal. “Met onze nieuwe carwash kunnen we de markt op Texel maximaal bedienen.”

De huidige washal met rollover van Christ was volgens Robert meteen vanaf de opening in 2014 een schot in de roos. Dat was in het jaar van het 50-jarig bestaan van het schadebedrijf. “In 2014 was er één rollover op Texel, bij een tankstation. Ik zei tegen mijn broer: volgens mij is daar een veel grotere markt voor. Als aanvulling op ons autoschadeherstelbedrijf zou een eigen carwash een mooie verkoopboost kunnen geven. Klanten komen toch voor het één of het ander, en denken dan wellicht: goh, wat interessant, alles op één locatie. Het was meteen een succes.”

Wachtrijen

Anderhalf jaar later sloot de andere rollover op het Waddeneiland en sindsdien runnen de broers de enige rollover-wassstraat op Texel. Maar na een aantal jaren liep dat volledig uit de hand: “Het ging op een gegeven moment zo goed, dat de wachtrijen steeds langer werden. Zelfs met de dubbele rollover die er nu staat, konden we de drukte op een gegeven moment niet meer aan. Klanten stonden soms een uur in de rij. Vanaf dat moment zijn we gaan kijken naar uitbreiding.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

De nieuwe kettingwasstraat brengt de productie flink omhoog.

De broers zagen de mogelijkheid om een washal ernaast te bouwen, op bestaande grond, maar dat zou te veel ruimte kosten. Een stuk grond op de hoek van honderd vierkante meter en met daarop een leegstaand pand van het lijnbus-bedrijf op Texel, bleek uiteindelijk de ideale locatie. Nu staat daar op een steenworp afstand van het schadeherstelbedrijf een ultramoderne nieuwe kettingwasstraat van dertig meter lang van Christ, met daarbij drie wasboxen voor de doe-het-zelf wassers. “We hebben wederom voor Christ gekozen, niet alleen vanwege de kwaliteit. Maar ook omdat we elkaar kennen en weten wat we aan elkaar hebben. Het is niet altijd handig dat we op een eiland zitten, maar we zijn gelukkig zelf ook technisch onderlegd en kunnen veel oplossen.”

Met de nieuwe wasstraat kan de productie bovendien flink omhoog. Waar met de rollover zo’n vijf tot zes auto’s in een uur worden gewassen, gaat dat met een kettingbaan al snel naar dertig tot veertig auto’s in een uur, zegt Robert. “Dat scheelt enorm. Met de drie wasboxen erbij maken we het aanbod compleet.”

(De tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Verlichting speelt een belangrijke rol in de beleving.

Mesa Coatings heeft in de wasstraat een MesaFast Heavy Duty vloersysteem aangebracht over een oppervlakte van in totaal ca. 440 vierkante meter. De vloeren zijn 100 procent vloeistofdicht, chemisch bestendig, veilig door de antislip-afwerking en makkelijk schoon te maken. Ook is er over ruim 100 meter een plint aangebracht, evenals een streep in de voorwas naar de kettingbaan in een andere kleur. Mesa Coatings heeft op deze locatie meerdere kleuren aangebracht, met naast de standaard kleur lichtgrijs ook de standaard kleur blauw en de blauw/zwarte kleur. Dit zorgt voor een mooie kleurcombinatie en geeft een professionele uitstraling. De gehele wasstraat is voorzien van een vloercoating. Dit geldt ook voor de drie wasboxen, de techniek- en poetsruimte, de shop, de toiletten en de berging.

Campers en caravans

Zodra de nieuwe carwash is geopend, wordt ook de huidige rollover vernieuwd. De rollover gaat er helemaal uit. Daar komt een selfservice wasbox in van Christ, speciaal voor campers en caravans. “Op Texel rijden veel campers en caravans rond, maar die kun je nu nog nergens wassen. En ik zie ze wel eens staan hoor. Mensen van 60-plus op zo’n klein trapje, die dan zelf de camper wassen. Levensgevaarlijk. Met onze nieuwe wasbox kunnen we ook die markt bedienen. En de ruimte hebben we toch, dus waarom niet.”

Met de nieuwe carwash en de hoge wasbox richten de broers zich straks niet alleen op de inwoners van Texel, maar ook op toeristen. “Met name veel Duitse klanten, die zijn gek op carwash.” Bang voor concurrentie zijn ze overigens niet. “Concurrentie ligt altijd op de loer. Zo zijn er op dit moment partijen die hier kijken naar het plaatsen van een rollover en dat is prima. Die stap zijn wij al voorbij; we kijken nu naar het grotere plaatje. Een rollover is mooi als je begint. Het is ideaal om daarmee het carwash-vak te leren kennen. Alleen zit je op een bepaald moment toch met de capaciteit. En de kwaliteit.”

“Als je dan een stap wilt maken, dan kom je al snel uit bij een kettingwasstraat, zeker als je de aantallen wilt halen en tegelijkertijd de kwaliteit wil gaan verbeteren. Dan moet je kiezen voor groter”, vervolgt hij. Ook beleving bij het wassen is volgens Robert een essentieel onderdeel om verder te kunnen groeien: “De verlichting in verschillende kleuren, de lava-bogen; dat soort dingen spreekt de mensen aan en dat heb je met een wasstraat veel meer. Het maakt het wastraject veel meer tot een belevenis dan wanneer je bijvoorbeeld wast met een rollover.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Pensioen

Over verdere uitbreiding wordt op dit moment niet nagedacht. Robert: “Mensen in mijn omgeving zeggen ook weleens: kom je nu weer met iets nieuws, moet je niet eens aan je pensioen gaan denken? Maar ik denk dat een echte ondernemer niet nadenkt over zijn pensioen. Als je bezig bent met dingen die je heel erg leuk vindt, waarom zou je er dan mee stoppen? We gaan gewoon voor de volle 200 procent door.”

Lees ook: 

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.