Stem mee

Welke duurzame innovatie wint de Car Wash Innovation of the Year Award?

Stem op jouw favoriet in de categorie duurzaamheid Foto: Dr.Stöcker

Tijdens Car Wash Show Europe presenteren de finalisten voor de Car Wash Innovation of the Year Award hun innovaties. In de categorie duurzaamheid doen Dr.Stöcker, INOWA en GDP Biotech mee en hopen zij met hun innovatie de titel in de wacht te slepen.

Al eerder verschenen de innovaties binnen de andere categorieën online: technologie en digitalisering. Maar welke innovaties doen mee in de categorie duurzaamheid? CarwashPro blikt alvast vooruit.

Bag-in-Box: 90 procent minder plastic

Binnen de carwashchemie is duurzaamheid een relevant onderwerp. Sinds de introductie van duurzamere verpakkingen en de verbetering van de biologische afbreekbaarheid van de ontwikkelde formuleringen, heeft Dr.Stöcker voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de ecologische balans van zijn producten.

In Duitsland en andere landen wordt de autowaschemie verkocht in jerrycans van 25 liter, los van de vaten en IBC’s. Eén zo’n can bestaat uit ongeveer 1.000 gram plastic. Om deze grote hoeveelheid plastic terug te dringen, presenteert Dr. Stöcker een duurzamer alternatief: de Bag-in-Box.

Meer ruimte in de wasstraat

De Bag-in-Box is een kartonnen doos met daarin een foliezak van 20 liter. “Vergeleken met de can bestaat deze zak uit slechts 100 gram plastic – oftewel zo’n 90 procent minder kunststof”, legt Dr.Stöcker uit. “Vergeleken met een can vermindert dit niet alleen de CO2-uitstoot tijdens de productie van plastic, maar ook tijdens het transport van de cans, die zo’n 900 gram wegen. Bovendien produceert een carwash zo’n 90 procent minder plastic afval in de vorm van lege containers, die maandelijks moeten worden opgehaald door afvalverwerkingsbedrijven. Met de Bag-in-Box wordt de inzameling van de lege, platte foliezakken van 100 gram teruggebracht tot ongeveer één of twee vrachtwagenritten per jaar voor dezelfde hoeveelheid chemicaliën. Dit elimineert de opslag van de vele volumineuze lege jerrycans en zorgt voor veel ruimte in de wasstraat.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Met het speciaal ontwikkelde wanddoseersysteem blijven de Bag-in-Box dozen hangen aan de muur.

Aan de muur

Zonder het Bag-in-Box-systeem staan de jerrycans vaak op de grond in de apparatuurruimte onder de doseerpompen. “Wanneer de jerrycans worden vervangen, moeten de slangen uit de jerrycans worden getrokken, waardoor chemische stof meestal op de vloer of in de verzamelcontainers terechtkomt”, zegt Dr.Stöcker. “Bovendien bestaat er bij het vervangen van de cans altijd het risico dat medewerkers van de carwash in contact komen met de lekkende chemicaliën.”

Met het speciaal ontwikkelde wanddoseersysteem blijven de Bag-in-Box dozen hangen
aan de muur in de technische ruimte in een RVS wandhouder. De aan de zijkant bevestigde stijgbuizen zijn doorzichtig en geven visueel het vulniveau aan. Onder de stijgbuis bevindt zich een reservetank van 500 ml met meetschaal, waarvan de inhoud voldoende is voor maximaal 50 wasbeurten, afhankelijk van het type wasbeurt.

“Een ander belangrijk voordeel voor de carwashondernemer is dat hij met de Bag-in-Box naar zijn klanten kan communiceren dat zijn wasstraat duurzaam is. Dit is een belangrijk argument voor veel carwashklanten om wel of niet de auto te wassen bij een wasstraat”, aldus Dr.Stöcker.

Meer weten over de Bag-in-Box? Dr. Stöcker is tijdens Car Wash Show Europe aanwezig met een stand: standnummer 1.03.01.

Fixed-bed bioreactor: nieuwe norm op het gebied van waterbehandeling

INOWA is gespecialiseerd in oplossingen voor waswatertechnologie en presenteert de fixed-bed bioreactor: “Het behandelen en hergebruiken van waswater is in principe niets nieuws en er zijn veel aanbieders op de markt. Maar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wastechnologie, zoals Express Wash of powerfoam, hebben een aanzienlijke invloed op het ontwerp van het waterbehandelingssysteem. Filtratiesystemen alleen zijn vaak niet meer voldoende om een ​​optimaal wasresultaat te bereiken.”

“De ontwikkeling van onze fixed-bed bioreactor zorgt echter voor nieuwe normen op het gebied van waswaterbehandeling”, aldus INOWA. Het overgebleven waswater wordt in de bioreactor volledig biologisch verwerkt en teruggevoerd naar het wassysteem totdat het kristalhelder en geurvrij is. Dit betekent dat tot 95 procent van het zoete water in wasstraten en autowasstraten kan worden vervangen door volledig biologisch behandeld water. “Duurzaam en op een manier die hulpbronnen spaart.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een bijkomend voordeel: door het zuurstofgehalte te monitoren kan de looptijd van de beluchters worden aangepast aan de behoefte, waardoor de elektriciteitskosten tot een absoluut minimum worden beperkt.

De fixed-bed bioreactor kan niet alleen worden gebruikt in portaalwasstraten en autowasstraten, maar ook in zelfbedieningsautowasstraten. “Ook hier kan tot 85 procent van het zoete water vervangen worden door volledig biologisch behandeld water. Dit betekent dat de carwash ook in tijden van watertekort kan blijven draaien.”

BIO-certificaat

Om klanten van de wasstraat meer bewust te maken van duurzaam watergebruik als bron, worden aan carwashes die het systeem gebruiken een BIO-certificaat toegekend. “Commercieel autowassen vervuilt niet het milieu en verspilt geen hulpbronnen, integendeel. We moeten de eindklant daarin ook meenemen.”

Benieuwd hoe het precies werkt? Bekijk hier het filmpje.

Meer weten? Klik dan hier.

Bio-Organic Catalyst’s (BOC): revolutie naar een wasbeurt zonder wasmiddel

“BOC biedt een gepatenteerde technologische nanovloeistof die baanbrekend is binnen de industrie van traditionele waterbehandeling en schoonmaakmiddelen” zegt GDP Biotech, het bedrijf achter deze innovatie. “Het is gemaakt van 90 procent gist en de rest is oppervlakteactieve stoffen van moeder natuur. Het is dus 100 procent duurzaam en geen chemische stof of een product op basis van bacteriën of enzymen.”

GDP Biotech vervolgt: “Met één product kunnen alle chemicaliën, wasmiddelen en biociden die in de carwash gebruikt worden, worden vervangen. Dit creëert een volledige autowasbeurt zonder wasmiddel, wat ook weer voordelen biedt voor de uitdagingen waarmee de Europese carwashindustrie momenteel geconfronteerd wordt.”

“In termen van milieuregelgeving is het lozingswater bij het gebruik van BOC van hoge kwaliteit. Er is meer dan 80 procent waterterugwinning bij waterrecycling en dat is een aanzienlijke waterbesparing.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

BOC biedt een gepatenteerde technologische nanovloeistof.

Kostenreductie

Daarnaast draagt BOC bij aan operationele kostenreductie, vertelt het bedrijf. Zo vervangt het meerdere producten voor één product. Zorgt het voor verlaging van de waterrekening. Is er lager energieverbruik omdat het met koud water werkt. Daarnaast verlengt het de levensduur van de apparaten door het verwijderen van de biofilm-laag, waardoor er geen roest en opstoppingen ontstaan. En waardoor de prestaties worden geoptimaliseerd.

“Nu de voorkeur van klanten evolueert richting milieuvriendelijkheid, sluit een carwash dankzij het gebruik van BOC aan op deze eis. Ook laat het geen strepen achter op het glas, zorgt het voor een betere glans en verwijdert het alle bacteriën en virussen door het verwijderen van de biofilm-laag. “Bovendien is BOC volkomen veilig voor de werknemer omdat er geen chemische impact op het lichaam is, waardoor er ook geen handschoenen meer nodig zijn.”

‘Revolutionaire verandering’

“De Europese autowasbedrijven navigeren door een complex landschap van milieuregelgeving, duurzaamheidseisen, technologie en klantvoorkeuren, terwijl ze rekening moet houden met concurrentievermogen en financiële levensvatbaarheid. BOC biedt een complete cyclus van 360 graden duurzame innovatie voor een revolutionaire verandering.”

Stem mee

Wil jij meestemmen op jouw favoriete duurzame innovatie? Breng hier jouw stem uit. Er kan ook al gestemd worden binnen de categorieën digitalisering en technologie.

Tijdens de beurs op 21 september worden alle innovaties gepresenteerd in onze innovatie galerij. Jij als bezoeker bepaalt wie er wint. Per categorie kun je stemmen op jouw favoriet. Ben jij erbij om jouw innovatie te ondersteunen? Registreer je hier alvast gratis voor Car Wash Show Europe!

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Welke duurzame innovatie wint de Car Wash Innovation of the Year Award? | CarwashPro