Groei aantal onbemande tankstations zet door

Het aantal onbemande tankstations is dit jaar verder gestegen. Van de in totaal 4.147 benzinepompen die ons land rijk is, worden er 2.280 geëxploiteerd zonder shop. Dat is 1 procent meer dan in 2020, toen nog 2.247 (van de 4.143) locaties onbemand waren.

Dat blijkt uit Mobiliteit in Cijfers, een uitgave van Stichting Bovag-RAI Mobiliteit over de mobiliteitssector. Uit de telling komt naar voren dat er 1.867 bemande tankstations in Nederland zijn. Hier geldt een afname afname van 2 procent ten opzichte van 2020, toen het er nog 1.896 waren. Het kantelpunt was het jaar 2017, toen er voor het eerst meer onbemande dan bemande tankstations in Nederland waren.

Carwash bij bemande pomp

Uit cijfers van PetrolView blijkt dat bij een derde van die ongeveer vierduizend stations een carwash te vinden is. Het is denkbaar dat vooral de bemande stations een wasgelegenheid bieden. Wie deze cijfers naast elkaar legt, kan tot de conclusie komen dat zo’n beetje driekwart van de bemande tankstations een carwash heeft.

Vulpunten alternatieve brandstoffen

Verder blijkt uit het onderzoek dat het aantal vulpunten voor alternatieve brandstoffen sterk is toegenomen. Vooral het aantal laadpalen groeit gestaag door. Terwijl ons land in 2020 nog 58.181 openbare laders telde, waren dit er in 2021 een stuk meer: 71.726. Het gaat hier om een stijging van 23 procent. Voor snellaadpalen specifiek is er een groei van 1333 in 2020 naar 2326 in 2021, oftewel 74 procent meer.

Het aantal waterstofvulpunten steeg van 5 in 2020 naar 12 dit jaar. Een ruime verdubbeling. Terwijl ook CNG op steeds meer locaties getankt kan worden (van 182 naar 188), nam het aantal LNG-vulpunten in Nederland juist wat af: 29 locaties in 2021 ten opzichte van 33 vorig jaar.

Iets meer dan een derde van alle tankstations in Nederland heeft een carwash.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.