Partner

Spectro vermindert CO2-uitstoot en recyclet kunststof verpakkingen

De Recycle Box van Spectro Foto: Spectro

Spectro – leverancier van schoonmaakmiddelen voor onder andere truck- en carwash – blijft investeren in een duurzaam beleid. Zo werkt het bedrijf met een aantal indicatoren op het gebied van verantwoord ondernemen, waarmee kan worden aangetoond dat er minder milieu-impact is gerealiseerd.

Spectro zit de laatste jaren goed in de lift, mede dankzij de toenemende aandacht voor duurzaamheid. Zo zet het bedrijf vol in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), waarbij er wordt gekeken naar de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij.

Er is een aantal indicatoren op het gebied van duurzaamheid en daarvan deelt Spectro de volgende resultaten:

CO2
Per ton eindproduct stoot Spectro 12,5 kg CO2 uit. Dat is 69,6% minder t.o.v. het branchegemiddelde*.

Energie
In 2022 heeft Spectro 268.133 kWh energie opgewekt middels zonnepanelen. Dat staat gelijk aan het verbruik van ruim 95 huishoudens en ruim voldoende om energieneutraal te zijn.

Water
Per ton eindproduct gebruikt Spectro 1250 liter water. Dat is 26,4% meer t.o.v. het branchegemiddelde**.

Afval
Per ton eindproduct produceert Spectro 9,5 kg afval. Dat is 36,7% minder t.o.v. het branchegemiddelde*.

Kunststof recycling
In 2022 heeft Spectro 28.790 kg kunststof verpakkingen retour gehaald en direct hergebruikt of gerecycled. Hiervan zouden 523.454 1 liter flessen gemaakt kunnen worden.

*Gebaseerd op KPI rapportage 2021/2022
**Dit heeft vooral te maken met het veel intern wassen van verpakkingen

Impact op de toekomst

Aandacht voor duurzaamheid is volgens directeur Laurens Metternich onmisbaar in de bedrijfsvoering. “Alles wat wij doen leggen we langs de milieumeetlat, met als belangrijkste vraag: wat heeft het voor impact op onze toekomst? We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van grondstoffen op hernieuwbare basis. Verder is ons bedrijf volledig energieneutraal en doen we veel aan afvalreductie en waterbesparing.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het bedrijfspand van Spectro is volledig energieneutraal.

Daarnaast probeert Spectro om de logistieke impact van hun producten te beperken door verpakkingen zo te ontwerpen dat er meer stuks op een pallet passen. En ook de klant wordt actief benaderd. Want de grootste ecologische footprint ligt vaak bij de afnemer, weten ze bij Spectro. Daarom levert het bedrijf instructiefilmpjes en doseersystemen en hanteert een kleurcodering, zoals dat het juiste product op de juiste plek gebruikt wordt.

“Verder vragen we onze klanten om de lege verpakkingen weer terug te sturen zodat wij ze kunnen recyclen. Grote industriële verpakkingen gaan bij ons door de wasstraat en gebruiken we daarna opnieuw. De kleinere plastic verpakkingen sorteren we zelf uit op kleur en materiaal, waarna ze door onze shredder gaan zodat we ze kunnen recyclen tot nieuwe flessen voor onze producten.”

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spectro vermindert CO2-uitstoot en recyclet kunststof verpakkingen | CarwashPro
Partner

Spectro vermindert CO2-uitstoot en recyclet kunststof verpakkingen

De Recycle Box van Spectro Foto: Spectro

Spectro – leverancier van schoonmaakmiddelen voor onder andere truck- en carwash – blijft investeren in een duurzaam beleid. Zo werkt het bedrijf met een aantal indicatoren op het gebied van verantwoord ondernemen, waarmee kan worden aangetoond dat er minder milieu-impact is gerealiseerd.

Spectro zit de laatste jaren goed in de lift, mede dankzij de toenemende aandacht voor duurzaamheid. Zo zet het bedrijf vol in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), waarbij er wordt gekeken naar de effecten van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij.

Er is een aantal indicatoren op het gebied van duurzaamheid en daarvan deelt Spectro de volgende resultaten:

CO2
Per ton eindproduct stoot Spectro 12,5 kg CO2 uit. Dat is 69,6% minder t.o.v. het branchegemiddelde*.

Energie
In 2022 heeft Spectro 268.133 kWh energie opgewekt middels zonnepanelen. Dat staat gelijk aan het verbruik van ruim 95 huishoudens en ruim voldoende om energieneutraal te zijn.

Water
Per ton eindproduct gebruikt Spectro 1250 liter water. Dat is 26,4% meer t.o.v. het branchegemiddelde**.

Afval
Per ton eindproduct produceert Spectro 9,5 kg afval. Dat is 36,7% minder t.o.v. het branchegemiddelde*.

Kunststof recycling
In 2022 heeft Spectro 28.790 kg kunststof verpakkingen retour gehaald en direct hergebruikt of gerecycled. Hiervan zouden 523.454 1 liter flessen gemaakt kunnen worden.

*Gebaseerd op KPI rapportage 2021/2022
**Dit heeft vooral te maken met het veel intern wassen van verpakkingen

Impact op de toekomst

Aandacht voor duurzaamheid is volgens directeur Laurens Metternich onmisbaar in de bedrijfsvoering. “Alles wat wij doen leggen we langs de milieumeetlat, met als belangrijkste vraag: wat heeft het voor impact op onze toekomst? We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van grondstoffen op hernieuwbare basis. Verder is ons bedrijf volledig energieneutraal en doen we veel aan afvalreductie en waterbesparing.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het bedrijfspand van Spectro is volledig energieneutraal.

Daarnaast probeert Spectro om de logistieke impact van hun producten te beperken door verpakkingen zo te ontwerpen dat er meer stuks op een pallet passen. En ook de klant wordt actief benaderd. Want de grootste ecologische footprint ligt vaak bij de afnemer, weten ze bij Spectro. Daarom levert het bedrijf instructiefilmpjes en doseersystemen en hanteert een kleurcodering, zoals dat het juiste product op de juiste plek gebruikt wordt.

“Verder vragen we onze klanten om de lege verpakkingen weer terug te sturen zodat wij ze kunnen recyclen. Grote industriële verpakkingen gaan bij ons door de wasstraat en gebruiken we daarna opnieuw. De kleinere plastic verpakkingen sorteren we zelf uit op kleur en materiaal, waarna ze door onze shredder gaan zodat we ze kunnen recyclen tot nieuwe flessen voor onze producten.”

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.