Bovag waarschuwt voor oplichting tijdens vakantieperiode

Belangenvereniging Bovag waarschuwt ondernemers voor oplichting in de vakantieperiode. De zomervakantie wordt omschreven als de ideale tijd voor oplichters om toe te slaan. Ook carwash-personeel zou alert gemaakt moeten worden op fraudemethodes die gericht zijn op het bedrijfsleven. De branchevereniging geeft een aantal voorbeelden van manieren waarop bedrijven worden opgelicht.

Jaarlijks lijkt in de zomermaanden een toename zichtbaar in de hoeveelheid spookfacturen die ondernemers ontvangen. Het gaat volgens Tom Huyskens van de branchevereniging om aanbiedingen die vermomd worden als facturen. Als ondernemers dan even niet opletten zitten ze vast aan een duur, maar waardeloos abonnement. Hij geeft als tip: “Let goed op de kleine lettertjes, zeker als het gaat om Engelstalige facturen. Hier staat vaak in dat er geen betaalverplichting is en dat het slechts gaat om een aanbod.”

Facturen onderscheppen

De meest voorkomende variant van de factuurfraude is volgens Huyskens die waarbij oplichters facturen uit een postbus onderscheppen. “Ze wijzigen vervolgens het rekeningnummer en sturen de factuur door naar de oorspronkelijke geadresseerde. Vervolgens hopen ze dat de ontvanger niet doorheeft dat het rekeningnummer gewijzigd is.” Volgens hem is de kans groter dat zo’n gemanipuleerde factuur erdoor glipt bij iemand die in de vakantieperiode tijdelijk de facturen afhandelt.

Een oplossing voor de problemen die gaan volgen, zou kunnen zijn om het personeel dat taken van anderen overneemt, goed in te werken. “De organisatie wordt wel draaiend gehouden door de vervangers. Maar als ze minder goed zijn ingewerkt, vormen ze een prooi voor oplichters. Zij profiteren graag van het minder ervaren personeel”, aldus Huyskens.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.