Istobal, Roll-overs, fabriek

Op bezoek bij de Istobal fabriek in L’Alcúdia: SUPER-SECRETO!

Net buiten het Spaanse Valencia, in L’Alcúdia, bevindt zich één van de grootste carwashfabrieken ter wereld. Het is dan ook niet gek dat in het stadje voornamelijk personeel van de fabriek woont. Samen met klanten en werknemers van EenzetCarwash brengen we een bezoek aan dit enorme complex.

Wat het merk Istobal volgens Jan van Dillen van EenzetCarwash zo sterk maakt, is dat alles in eigen huis wordt geproduceerd. “Op die manier kun je erop toezien dat alle producten van dezelfde hoge kwaliteit zijn.” Een van de grootste en belangrijkste (weinige) leveranciers is Siemens; zowel verantwoordelijk voor de besturingstechniek als voor alle aandrijvingen.

In de fabriek is het ook zichtbaar dat alles in eigen huis gebeurt. Van het bewerken van alle stalen onderdelen, zoals het lasersnijden, lassen, volbad verzinken en aansluitend het poedercoaten, tot en met het produceren van chemie. Het meeste werk is handwerk. Een carwashmachine maken is een secuur proces – een Ferrari wordt tenslotte ook niet aan de lopende band geproduceerd.

Stilte op kantoor

Wat vooral opvalt bij het betreden van de kantoren zijn de grote ruimtes waarin het personeel werkt. Tijdens de rondleiding blijkt dat dit geen obstakel vormt. Met zoveel mensen bij elkaar zou het in Nederland één groot kippenhok zijn, maar in Spanje heerst bijna overal een serene stilte. Zelfs in het callcenter, waar men klanten adviseert en ondersteunt, is het aardig stil. Toni Sorro, de Area Export Manager, zegt daarover lachend. “Dat er zo weinig wordt gebeld, is omdat de machines weinig mankeren.”

Het complete verhaal is te lezen in TankPro Magazine 4. Kijk hier voor meer informatie en het aanvragen van een abonnement. Je kunt ook eenmalig een proefnummer aanvragen. 

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.