24-uurswasboxen hoeven niet op slot tijdens avondklok

The Blowup, Unsplash

Onbemande wasboxen hoeven niet afgegrendeld te worden tijdens de avondklok. Mensen die toch bij de 24-uursgelegenheden komen wassen, moeten bij een eventuele controle zelf de juiste papieren kunnen laten zien. Bij onder meer Mos Carwash en EasyCarWash kan nog steeds 24/7 de auto worden gewassen.

Onbemande 24-uurs wasboxen hoeven niet op slot. “Niemand mag zonder geldige reden überhaupt de straat op”, laat woordvoerder Tom Huyskens van Bovag desgevraagd weten. Beroepschauffeurs die noodgedwongen eens de ramen willen wassen, kunnen dus terecht. Maar, zegt de woordvoerder: “met de beste wil van de wereld zijn er toch maar weinig zwaarwegende redenen te bedenken om per se ’s nachts je auto te gaan wassen.” En mocht er wel een reden zijn, dan is het aan de wassen om zich te verantwoorden aan de controleurs.

Avondklok

Johan Kooy is eigenaar van EasyCarWash in Groningen. De wasstraat sluit er om 18:00 uur, op het terrein zijn ook zes wasboxen waar 24 uur per dag, 7 dagen per week kan worden gewassen en gestofzuigd. Kooy sluit de wasboxen en stofzuigers niet af nu de avondklok is ingegaan. “Het is aan de gebruiker die tijdens de uren van de avondklok wast om de juiste papieren op zak te hebben. De kassa’s worden er nog wel dagelijks geleegd. Maar we verwachten eigenlijk niemand meer met de avondklok”, aldus Kooy.

Mos Carwash heeft vestigingen in Zoetermeer, Rotterdam en Vlaardingen. Jacques Mos vertelt dat hij net plannen aan het maken was om de openingstijden te verruimen tot 21:00 uur, juist om in coronatijd het bezoek te kunnen spreiden. Dat plan gaat zolang deze maatregelen gelden de ijskast in.

De juiste papieren

Naast een kettingwasstraat en tankstation kunnen bezoekers bij Mos 24/7 terecht bij een aantal wasboxen. Normaal gezien wordt er mondjesmaat in de kleine uurtjes gewassen, Mos heeft het over een ‘tiental wassers’. Ook deze ondernemer noemt het de verantwoordelijkheid van de bezoeker om over de juiste papieren te beschikken in het geval van een controle.

Lachgas

Zowel Mos als Kooy vertellen dat er vóór het invoeren van de avondklok in lockdowntijd maar weinig gebruik werd gemaakt van de gelegenheid. Wel zien beide dat er groepjes bezoekers met een auto zich ‘s avonds verzamelen bij de carwash om bijvoorbeeld samen afhaaleten te eten of lachgas te gebruiken.

Het daadwerkelijke gebruik van de wasboxen in de nachtelijke uren is mondjesmaat. Dat maakt de impact van de avondklok op wasgelegenheden die 24 uur open zijn minimaal.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.