Lockdown met drie weken verlengd, carwashes kunnen openblijven

De lockdown wordt met drie weken verlengd. Dat maakte minister president Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens een nieuwe coronapersconferentie. De besmettingscijfers dalen volgens Rutte niet snel genoeg en daarnaast baart de extra besmettelijke ‘Britse’ coronavariant hem zorgen. Over het instellen van een avondklok is nog geen besluit genomenDe huidige maatregelen blijven daarom tot in ieder geval 9 februari van kracht. 

Het onderwijs blijft voor bijzondere gevallen open. En op het voortgezet onderwijs wordt de anderhalve meter afstand regel opnieuw ingesteld voor degenen die nu nog wel naar school mogen. Gekeken wordt volgens Rutte nog of in ieder geval basisscholen en de kinderopvang eerder dan het einde van de verlengde lockdown open kunnen. “Komende maandag nemen we een besluit of op 25 januari de scholen weer open kunnen en kinderopvang hopelijk ook. Het is nog even afwachten hoe besmettelijk de Britse mutatie is onder kinderen.”

Avondklok

Over het instellen van een avondklok is volgens Rutte nog geen besluit genomen. “Er is veel weerstand tegen, inclusief van mijzelf. Hier zit niemand op te wachten. Maar als het nodig is en voldoende resultaat oplevert, hebben we geen keuze.” Een avondklok kan volgens het Outbreak Management Team voorkomen dat jongeren ’s avonds samenscholen en gaat thuisbezoek tegen. “Dat is nu een van de belangrijkste bron van besmettingen. Maar een avondklok is een ingrijpende maatregel. We hebben het OMT om advies gevraagd over wat het nu op gaat leveren.”

Over buitenlandse reizen gaf Rutte het advies om ze voorlopig niet te maken tenzij er een groot economisch belang is of familieomstandigheden. “Boek tot tenminste maart geen reizen en ga niet op reis. Iedere reis is een risico voor uzelf en voor uw omgeving.” De verlenging van de lockdown betekent een nieuwe domper voor de spoorsector. Uit onderzoek van zustervakblad OVPro blijkt dat het gebruik van het openbaar vervoer vorig jaar als gevolg van de coronamaatregelen ongeveer is gehalveerd.

Steunpakketten

De ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees gaan de komende tijd bekijken hoe getroffen bedrijven nog beter geholpen kunnen worden. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen. Nu al verwacht het kabinet zo’n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.