Amerikaanse carwashlegende William ‘Red’ Lewis overleden

Niet alleen in Amerika was William ‘Red’ Lewis een legende in de carwash-industrie. Hij wordt beschouwd als de uitvinder van de autowasstraat waarbij er contactloos werd gewassen. Lewis is 78 jaar oud geworden. 

William ‘Red’ Lewis was een legende van de carwash-industrie. Zijn bedrijf, PDQ Carwash, stond in de top 20 van beste autowasstraten in Amerika. Met de uitvinding van de installatie Laserwash 4000 begon Lewis zijn succesverhaal van contactloos autowassen.

Indrukwekkend leven

Na een moeilijke schooltijd begon William Lewis, geboren in 1942, zijn professionele leven op een PDQ-carwash in Green Bay, Wisconsin. In 1967 werkte hij zich op tot manager van de fabriek en in 1974 kocht hij het bedrijf. Met een grote persoonlijke inzet, innovatieve ideeën en een passie voor klantenservice bouwde hij acht full-service autowasstraten in het noordoosten van Wisconsin en plaatste zijn bedrijf uiteindelijk in de top 20 van autowasstraten in de VS.

Een overlijdensbericht van de lokale pers uit Green Bay laat zien hoe zijn pad naar contactloos autowassen begon. Op een dag zou Lewis door de rekeningen hebben gekeken naar kapotte antennes en bekraste spiegels. Op dat moment kwam hij op het idee om niet langer met de hand of met roterende borstels te wassen. In 1984 richtte hij PDQ Manufacturing Inc. op en ontwikkelde hij samen met een Nieuw-Zeelands bedrijf het contactloze wasstraatsysteem Laserwash 4000. In de jaren die volgden werd PDQ Manufacturing een van ’s werelds grootste fabrikanten van autowasinstallaties met klanten in meer dan 30 landen. In 2000 werd William ‘Red’ Lewis opgenomen in de Car Wash Hall of Fame van de International Carwash Association (ICA).

Levenslange droom

Naast zijn zakelijk succes was hij toegewijd aan de jongeren in zijn thuisland en aan liefdadigheidsorganisaties. Zijn grootste droom was om iets te creëren dat zijn leven zou duren. Dat lukte hem in 2016 met de opening van de Automobile Gallery & Event Center, een hoogwaardige autoshowroom in Green Bay.

De Laserwash 4000 is overigens met pensioen. De machine is opgevolgd door de Laserwash 360 (zie foto).

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.