Kans op hogere ontslagvergoeding bij misdragen werkgever

Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat werknemers kans hebben op een hogere ontslagvergoeding dan nu in de wet is opgenomen. Het gaat om situaties waarin de werkgever zich misdragen heeft. De werknemer heeft dan recht op een ontslagvergoeding die rekening houdt met de door hem geleden schade.

De rechtszaak was aangespannen door een kapster tegen haar voormalig werkgever. Ze werd na 25 jaar onterecht door hem ontslagen. Volgens een hoogleraar arbeidsrecht is het goed voor alle werknemers, meldt de NOS. Ze volgde de uitvoering van de nieuwe ontslagwet uit 2015 al langer. Door de uitspraak weet iedere werknemer dat als hij of zij onterecht wordt ontslagen, er een vergoeding voor het ontslag kan worden verkregen die rekening houdt met het leed dat is veroorzaakt.

Rechtbank

Door de uitspraak sijpelen flarden door van het vorige ontslagrecht. Een deel van het maatwerk dat voorheen was geregeld komt daardoor terug. Sinds de nieuwe wet is ingegaan krijgen werknemers die ontslagen worden een transitievergoeding. Het gaat daarbij om een vast bedrag, gebaseerd op het aantal jaren dat bij het bedrijf is gewerkt. Bij onterecht ontslag wordt een andere vergoeding uitgekeerd. Deze werd door rechters vaak berekend door te kijken wat een werkgever verkeerd had gedaan, een soort boete.

Nu is door de Hoge Raad dus bepaald dat de vergoeding gebaseerd moet zijn op schade die ook daadwerkelijk is geleden door de werknemer die is ontslagen. Bij schade wordt dan gekeken naar materiële- en immateriële schade. Psychische schade en pensioentekort zijn enkele van die zaken die nu worden meegenomen. Door de uitspraak volgen waarschijnlijk meer zaken. De verhoging kan door het maatwerk namelijk een stuk hoger uitvallen. Verder schept het duidelijkheid voor rechters in vergelijkbare zaken.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kans op hogere ontslagvergoeding bij misdragen werkgever | CarwashPro

Kans op hogere ontslagvergoeding bij misdragen werkgever

Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat werknemers kans hebben op een hogere ontslagvergoeding dan nu in de wet is opgenomen. Het gaat om situaties waarin de werkgever zich misdragen heeft. De werknemer heeft dan recht op een ontslagvergoeding die rekening houdt met de door hem geleden schade.

De rechtszaak was aangespannen door een kapster tegen haar voormalig werkgever. Ze werd na 25 jaar onterecht door hem ontslagen. Volgens een hoogleraar arbeidsrecht is het goed voor alle werknemers, meldt de NOS. Ze volgde de uitvoering van de nieuwe ontslagwet uit 2015 al langer. Door de uitspraak weet iedere werknemer dat als hij of zij onterecht wordt ontslagen, er een vergoeding voor het ontslag kan worden verkregen die rekening houdt met het leed dat is veroorzaakt.

Rechtbank

Door de uitspraak sijpelen flarden door van het vorige ontslagrecht. Een deel van het maatwerk dat voorheen was geregeld komt daardoor terug. Sinds de nieuwe wet is ingegaan krijgen werknemers die ontslagen worden een transitievergoeding. Het gaat daarbij om een vast bedrag, gebaseerd op het aantal jaren dat bij het bedrijf is gewerkt. Bij onterecht ontslag wordt een andere vergoeding uitgekeerd. Deze werd door rechters vaak berekend door te kijken wat een werkgever verkeerd had gedaan, een soort boete.

Nu is door de Hoge Raad dus bepaald dat de vergoeding gebaseerd moet zijn op schade die ook daadwerkelijk is geleden door de werknemer die is ontslagen. Bij schade wordt dan gekeken naar materiële- en immateriële schade. Psychische schade en pensioentekort zijn enkele van die zaken die nu worden meegenomen. Door de uitspraak volgen waarschijnlijk meer zaken. De verhoging kan door het maatwerk namelijk een stuk hoger uitvallen. Verder schept het duidelijkheid voor rechters in vergelijkbare zaken.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.