vieze auto, dirty car,

Boete voor onleesbare nummerplaat verdubbelt

Inwoners van België met een afgunst voor het wassen van de auto moeten binnenkort oppassen. De boetes voor onleesbare nummer- en kentekenplaten gaan binnenkort enorm omhoog. Net voor de winter gelden de nieuwe regels en laat dat nu net de periode zijn dat de platen snel bevuild raken door bijvoorbeeld het strooizout dat dan veel gebruikt wordt. 

De Belgische verkeerswetgeving is op een aantal punten aangepast. De nieuwe regelgeving gaat in op 1 oktober. De boete voor automobilisten die betrapt worden met een valse, onleesbare of ongeldige kentekenplaat die niet op de desbetreffende auto hoort, wordt verdubbeld. Volgens de Belgische site GoCar gaat de boete voor een onleesbare kentekenplaat van 58 euro naar 116 euro.

Herhaling

De bekeuringen kunnen flink oplopen, wie namelijk verzaakt de boete te betalen moet voor een rechter verschijnen. Deze beslist dan over het bedrag dat kan oplopen tot wel 2000 euro. Ook wanneer dezelfde overtreding vaker wordt gemaakt, wordt het bedrag verdubbeld, uiteindelijk kan dit leiden tot een rijverbod.

Nummerplaten die onleesbaar zijn door modder, sneeuw of om andere redenen zoals bijvoorbeeld pekel kunnen de bekeuring opgelegd krijgen. Ook het ongeoorloofd gebruik van kentekenplaten uit de garage, uit het buitenland of een foutief aangebrachte plaat kunnen nu dus een flink hogere boete verwachten. Het vormt in ieder geval een goede reden om nog eens een extra bezoekje aan de wasstraat te brengen.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos was tot 2018 de vaste redacteur van vakblad CarwashPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.