Auto, wassen, hand, carwash

Blog WashTec: Waarom de wasstraat het van handmatig wassen wint

Autobezitters wassen hun auto liever zelf thuis met de hand. Als je met de hand wast, zie je tenslotte veel beter welke plekken speciale aandacht nodig hebben, nietwaar? Nee, dat is niet helemaal waar. In dit blog gaat WashTec hier dieper op in.

Met de hand wassen of automatisch laten wassen?

Auto´s thuis wassen is in sommige gebieden niet meer toegestaan, zoals bijvoorbeeld in verschillende delen van Duitsland. Stoffen, zoals olie- en benzineresten, komen te gemakkelijk in het grondwater terecht, afgezien van de gebruikte wasmiddelen, die niet op de juiste wijze worden afgevoerd.

Waar met de hand wassen nog steeds is toegestaan, doen zich echter andere problemen voor stelt WashTec. Aangezien de sponzen en wasborstels niet op professionele wijze worden gereinigd, komen daarin kleine vuildeeltjes vast te zitten die u nauwelijks ziet, maar die wel krasjes in de autolak kunnen achterlaten. Als gevolg daarvan wordt de bescherming tegen milieuverontreinigende stoffen deels tenietgedaan. Vuil kan zich in deze microkrassen ophopen en uiteindelijk roest veroorzaken. Bij hoogwaardige automatische wasstraten zijn de wasborstels voorzien van speciaal ontwikkelde vezels. Deze wasborstels worden niet ruw door slijtage en vangen geen vuildeeltjes op. Ze reinigen grondig en beschadigen de autolak niet.

Bij het wassen met de hand thuis is het bijna onmogelijk om de juiste hoeveelheid water te gebruiken om al het vuil daadwerkelijk te verwijderen. Vooral bij de lichtere vuile plekken blijft viezigheid achter na een oppervlakkige wasbeurt. Moderne autowasinstallaties worden zodanig ingesteld, dat de juiste hoeveelheid water wordt gebruikt. Bij een geïnstalleerd waterhergebruiksysteem zijn, ondanks een grondige reiniging van de auto, slechts kleine hoeveelheden water per wasbeurt nodig.

Als u speciale reinigingsmiddelen voor uw auto gebruikt bij het wassen met de hand, kan de autolak na verloop van tijd zijn glans verliezen. Veel fabrikanten vertrouwen op te agressieve reinigingsmiddelen om snel resultaat te bereiken, maar deze beschadigen de autolak en maken het dof. Het verlies van glans verloopt geleidelijk, dus wellicht merkt u daar niks van of denkt u dat dit normaal is. Dit hoeft niet het geval te zijn. Bij kwalitatief hoogstaande carwash installaties kunnen apparatuur en reinigingsmiddelen op elkaar worden afgestemd en daarmee het beste wasresultaat bereiken. Dit betekent dat klanten er zeker van kunnen zijn dat hun voertuigen niet alleen worden gewassen, maar ook worden beschermd. Voor zowel carwash-exploitanten als autobezitters zijn enkele pluspunten: langdurige glans, goede resultaten en geen verontreinigde omgeving.

Als u echter bepaalde delen van uw auto grondig wilt reinigen, dan kunt u het beste een wasbox in rijden. De spuitlansen en wasborstels die hier worden gebruikt zijn niet alleen kwalitatief hoogwaardig, maar worden ook regelmatig door de exploitanten gereinigd en vervangen. Zorg ervoor dat de borstels in de wasboxen schoon zijn en neem in geval van twijfel contact op met de beheerder. U kunt uw auto wassen zoals u dat gewend bent, maar zonder onbewust de lak van uw auto te beschadigen door het gebruik van verkeerde reinigingsapparatuur en -middelen.

Lees ook:

  • Blog WashTec: Hoe kunt u klanten aan uw carwash binden?
  • Blog WashTec: Duurzaam autowassen en de kansen van waterterugwinning
  • Blog WashTec: Schoon wil niet altijd zeggen dat het ook écht schoon is
  • Blog WashTec: Zo reageert u het beste op ontevreden klanten in de wasstraat

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.