Eindejaarscolumn Ger Loogman: ‘Nu de mist voorzichtig optrekt…’

Op uitnodiging van CarwashPro schreef Ger Loogman van de Loogman Groep een eindejaarscolumn waarin hij terugblikt op 2020 en vooruitkijkt naar 2021. “Nu de mist voorzichtig optrekt” is de kop boven zijn column. Die titel is een bewuste keuze. “Het jaar 2020 kunnen we omschrijven als vooral ‘heel erg mistig’,” schrijft Loogman. En je moet soms wat geluk hebben om er aan de andere kant zonder kleerscheuren uit te komen. 

“Het moment van schrijven blijft op dit moment ook daadwerkelijk een moment. Alles wat we vandaag schrijven is morgen al weer achterhaald. We starten het jaar 2020 met een hele goede maand januari. Een heerlijke start, waarna we vervolgens de corona-mist in doken. Met elkaar hadden we dat beetje Hollands geluk, met een regering die ons goed gezind was en is. Wij bleven open, kregen een hele mooie periode van veel wassingen in onze schoot geworpen, hadden vervolgens last van een paar belangrijke natte zomermaanden en doken weer in een corona-mist. Opnieuw was de regering ons goed gezind en geruisloos proberen we het jaar 2020 uit te zwaaien. Niet te hard roepen, maar juist met de tanden op elkaar accepteren wat vooral wel mag. Probeer dat maar eens met ondernemers uit welke branche dan ook, voor elkaar te krijgen…

Concurrentieslag

Behalve de corona-mist, trekt er nog meer mist op. De afgelopen jaren hebben we met elkaar blind gevaren op cijfers, die onze klanten ons vertelden middels enquêtes. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt, bleek eens te meer een totaal ander verhaal. Dat heeft automatisering en data ons de afgelopen jaren geleerd. Onze markt heeft een bepaalde aantrekkingskracht gekregen en vaak hebben we met elkaar gewaarschuwd voor deze veranderende concurrentieslag die er gaande is.

Neem Rotterdam, waar in no-time drie extra grote locaties zijn toegevoegd binnen een straal van? Of neem Venlo, waar ineens een groot aanbod is voor de klant. Ook in Almere is de strijd verder. Net als in Harderwijk en Hoorn, ook daar worden de ruimtes ingevuld. Stopt het? Nee hoor, want het is een open veld waarin gestreden wordt. Wordt het makkelijker? Zeker niet! Het wordt wel interessanter, dat is zeker!

Sterk verdeelde markt

Als er gevraagd wordt om het inbeelden in een toekomst, dan schetsen wij het volgende: onze markt is nog steeds sterk verdeeld. Er zijn slechts een paar grote spelers. Dat blijft ongetwijfeld niet zo. Je ziet altijd dat er eerst veel toetreders in een aantrekkelijke markt zijn, om vervolgens een consolidatieslag te krijgen. Je merkt het al, want er is nog steeds veel geld in de markt (lees: investeringsmaatschappijen), weinig te verdienen bij een bank en onze branche is sterk verdeeld. Een mooie kans dus om stappen te maken. Gaan er een paar grote jongens ontstaan? We denken dat veel mensen nu even een andere kant op kijken, omdat er zeker al gesprekken plaats vinden…

Die mist zal in onze branche, in onze onderneming of gewoon in onze ondernemerswereld helemaal niet optrekken. Hij wordt soms wat dikker en soms trekt ie even op, maar hij komt altijd weer terug. Het is alleen iedere keer de vraag, wat er achter de mist schuilt. De komende paar jaar zal de markt inhoudelijk sterk gaan veranderen in samenstelling, verwachten wij. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Je moet er alleen wel op voorbereid zijn, zodat je niet verrast wordt, als de mist optrekt! Alleen als je je laat verrassen maak je brokken…

Dus, mistlampen aan, vertrouwen op je eigen zicht en vol 2021 in. Let goed op elkaar, zodat het, ondanks alles, een gezond en veilig jaar wordt!”

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eindejaarscolumn Ger Loogman: ‘Nu de mist voorzichtig optrekt…’ | CarwashPro

Eindejaarscolumn Ger Loogman: ‘Nu de mist voorzichtig optrekt…’

Op uitnodiging van CarwashPro schreef Ger Loogman van de Loogman Groep een eindejaarscolumn waarin hij terugblikt op 2020 en vooruitkijkt naar 2021. “Nu de mist voorzichtig optrekt” is de kop boven zijn column. Die titel is een bewuste keuze. “Het jaar 2020 kunnen we omschrijven als vooral ‘heel erg mistig’,” schrijft Loogman. En je moet soms wat geluk hebben om er aan de andere kant zonder kleerscheuren uit te komen. 

“Het moment van schrijven blijft op dit moment ook daadwerkelijk een moment. Alles wat we vandaag schrijven is morgen al weer achterhaald. We starten het jaar 2020 met een hele goede maand januari. Een heerlijke start, waarna we vervolgens de corona-mist in doken. Met elkaar hadden we dat beetje Hollands geluk, met een regering die ons goed gezind was en is. Wij bleven open, kregen een hele mooie periode van veel wassingen in onze schoot geworpen, hadden vervolgens last van een paar belangrijke natte zomermaanden en doken weer in een corona-mist. Opnieuw was de regering ons goed gezind en geruisloos proberen we het jaar 2020 uit te zwaaien. Niet te hard roepen, maar juist met de tanden op elkaar accepteren wat vooral wel mag. Probeer dat maar eens met ondernemers uit welke branche dan ook, voor elkaar te krijgen…

Concurrentieslag

Behalve de corona-mist, trekt er nog meer mist op. De afgelopen jaren hebben we met elkaar blind gevaren op cijfers, die onze klanten ons vertelden middels enquêtes. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt, bleek eens te meer een totaal ander verhaal. Dat heeft automatisering en data ons de afgelopen jaren geleerd. Onze markt heeft een bepaalde aantrekkingskracht gekregen en vaak hebben we met elkaar gewaarschuwd voor deze veranderende concurrentieslag die er gaande is.

Neem Rotterdam, waar in no-time drie extra grote locaties zijn toegevoegd binnen een straal van? Of neem Venlo, waar ineens een groot aanbod is voor de klant. Ook in Almere is de strijd verder. Net als in Harderwijk en Hoorn, ook daar worden de ruimtes ingevuld. Stopt het? Nee hoor, want het is een open veld waarin gestreden wordt. Wordt het makkelijker? Zeker niet! Het wordt wel interessanter, dat is zeker!

Sterk verdeelde markt

Als er gevraagd wordt om het inbeelden in een toekomst, dan schetsen wij het volgende: onze markt is nog steeds sterk verdeeld. Er zijn slechts een paar grote spelers. Dat blijft ongetwijfeld niet zo. Je ziet altijd dat er eerst veel toetreders in een aantrekkelijke markt zijn, om vervolgens een consolidatieslag te krijgen. Je merkt het al, want er is nog steeds veel geld in de markt (lees: investeringsmaatschappijen), weinig te verdienen bij een bank en onze branche is sterk verdeeld. Een mooie kans dus om stappen te maken. Gaan er een paar grote jongens ontstaan? We denken dat veel mensen nu even een andere kant op kijken, omdat er zeker al gesprekken plaats vinden…

Die mist zal in onze branche, in onze onderneming of gewoon in onze ondernemerswereld helemaal niet optrekken. Hij wordt soms wat dikker en soms trekt ie even op, maar hij komt altijd weer terug. Het is alleen iedere keer de vraag, wat er achter de mist schuilt. De komende paar jaar zal de markt inhoudelijk sterk gaan veranderen in samenstelling, verwachten wij. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Je moet er alleen wel op voorbereid zijn, zodat je niet verrast wordt, als de mist optrekt! Alleen als je je laat verrassen maak je brokken…

Dus, mistlampen aan, vertrouwen op je eigen zicht en vol 2021 in. Let goed op elkaar, zodat het, ondanks alles, een gezond en veilig jaar wordt!”

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.