Zo verleng je de levensduur van microvezeldoeken

Microvezeldoeken worden veelvuldig gebruikt in wasgelegenheden. Begrijpelijk, want deze materiaalsoort kan veel water absorberen en is direct bruikbaar. Om de levensduur van deze doeken te verlengen, moeten deze poetsproducten op een specifieke manier behandeld worden. Met de tips uit dit artikel blijft microvezel langer mooi.

Microvezeldoeken bestaan uit een combinatie van polyester en nylon. Deze doeken vereisen echter wel een specifieke manier van verzorging. “Microvezel houdt meer vuil vast dan poetsdoeken van katoen. Dat betekent dat ze ook een andere manier van onderhoud nodig hebben. Na elke wasbeurt houdt microvezel namelijk microscopische hoeveelheden vast van het materiaal dat het schoonmaakte. Denk dan aan vuildeeltjes, chemicaliën en vocht. Deze deeltjes gaan op een gegeven moment elkaar gaan kitten”, stelt redacteur Rich DiPaolo van Carwash.com.

Om de levensduur van microvezeldoeken te verlengen, is het dus raadzaam om bij het wasproces speciale schoonmaakmiddelen te gebruiken. “Ook de keuze van een wasmachine is belangrijk. Daarnaast is het raadzaam om deze doeken afzonderlijk te wassen en op natuurlijke wijze te laten drogen. Hitte zorgt er namelijk voor dat de vezels gaan smelten en samenklonteren. Het is zaak om de wasvoorschriften nauwlettend op te volgen. Als je dat doet, kun je de doeken aanzienlijk langer gebruiken”, weet DiPaolo.

Kruisbesmetting

Het is ook belangrijk om de doeken gescheiden van elkaar te wassen als het gaat om poetsoppervlaktes. Het heeft namelijk gevolgen als je doeken waarmee verschillende auto-onderdelen gereinigd zijn door elkaar wast. “Als je microvezeldoeken waarmee je de velgen hebt gepoetst tegelijkertijd wast met doeken waarmee de ruiten gewassen zijn doe je het fout. Voorkom kruisbesmetting en was ze apart. Houd deze verschillende doeken gescheiden en laat van elkaar afwijkende chemicaliën en vuildeeltjes niet samenkomen”, stelt de redacteur.

Microvezel is ontwikkeld om water vast te houden kan meer water absorberen dan traditionele katoenen doeken. “Sterker nog: microvezeldoeken kunnen tot wel vier keer hun gewicht in water vasthouden”, weet DiPaolo. Een ander voordeel van deze doeken is dat ze veel slijtvaster zijn dan katoen. “Daarnaast kan microvezel direct gebruikt worden en hoeft het voor gebruik niet gewassen te worden wat wel geldt voor katoenen poetsdoeken”, verduidelijkt DiPaolo.

Bacteriegroei

Microvezel is in tegenstelling tot concurrerende poetsdoeken bestand tegen bacteriegroei en het ontstaan van geuren. Deze materiaalsoort werd in 1970 uitgevonden door de Japanse wetenschapper Dr. Miyoshi Okamoto. Sindsdien heeft de carwashbranche deze poetsproducten omarmd.

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.