Mondkapjesplicht geldt ook voor de carwash

Sara Kurfess, Unsplash

Wat betekent de mondkapjesplicht die ingaat op 1 december voor medewerkers en klanten van de carwash? Vanaf dinsdag is het verplicht om in de publieke binnenruimtes (zoals ook een overdekt stofzuigplein) mondkapjes te dragen. Wie de regels niet naleeft riskeert een boete. 

Onder meer de Bovag zet op een rijtje wat de mondkapjesplicht voor de publieke ruimte allemaal inhoudt. Onder publieke binnenruimtes vallen bijvoorbeeld winkels, maar ook showrooms, tankstations, een overdekt stofzuigerplein of een verkoopgedeelte in het bedrijf. Alle personeel en klanten vanaf 13 jaar moeten straks een mondkapje op.

Een mondkapje is niet verplicht voor medewerkers met een vaste zitplaats. Concreet betekent dit dat het mondkapje af mag wanneer mensen aan de balie, een bureau of vergadertafel zitten. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om bijvoorbeeld naar een andere ruimte of naar het toilet te gaan, moet het mondkapje weer gedragen worden.

Veilige werkplek

In de werkplaats geldt de wettelijke mondkapjesplicht niet wanneer deze niet vrij toegankelijk is voor klanten, dan is het namelijk geen publieke binnenruimte. Maar werkgevers zijn wel verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Bij bepaalde werkzaamheden is het lastig om voldoende afstand te bewaren, dan zijn andere oplossingen nodig of dus dat mondkapjes. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten, worden uitgezonderd van de verplichting.

De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, en daarbij de mondkapplicht, geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is, wordt de regel weer ingetrokken.

Werkgevers zijn verplicht een mondkapjes ter beschikking te stellen aan het personeel als zij het gebruik ervan verplicht stellen.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.