waterschaarste, kraan, geen water,

Droogte dreigt: mogen we wel of niet de auto wassen?

Er is lekker weer voorspeld en dan kan het niet lang duren voor in België de eerste gemeentes de noodklok luiden als het gaat om ‘waterverspilling’. Ook dit jaar worden er in de Belgische media weer artikelen geschreven over waterschaarste en boetes voor het verspillen van water. Wederom wordt niet duidelijk dat professionele wasgelegenheden, zeker degene met een recycle-unit, gewoon auto’s mogen blijven wassen.

CarwashPro sprak met Patteaux Gustaaf eigenaar van carwash Sirocco in het Vlaamse Zottegem. Zijn wasgelegenheid zit twee dorpen verder dan het dorp waar het verbod nu geldt. “Ik denk dat ons dorp ook nog wel met een verbod komt als we iets verder in de week zijn. Vooralsnog heb ik weinig mensen gehad met vragen over het wassen van auto’s in de carwash. Normaliter bellen mensen op voorhand als ze twijfelen of wij nog wel mogen wassen”, zegt hij.

Vers water

In Oosterzele op zo’n 10 kilometer afstand van Zottegem waar Gustaaf zijn wasstraat heeft, geldt dus nu al een verbod op het verspillen van water. In enkele Belgische media staat groot dat de auto niet meer gewassen mag worden. Echter wordt wel vergeten om te vermelden dat het gaat om het thuis wassen van de auto. “Als mensen thuis de auto wassen, verbruiken ze zo’n 100 tot 150 liter water. Wij wassen auto’s met 750 liter water in onze wasstraat, maar hoeven daarvoor slechts 50 liter vers water te gebruiken.” Het overige water wordt volgens hem gerecycled. Daarnaast benadrukt hij nog een belangrijk punt. “Je krijgt de auto met de hand, zeker met deze hitte, echt niet zo schoon als wij hem in onze carwash krijgen.”

Vanaf dinsdag mogen de inwoners van Oosterzele geen zwembad meer vullen, of de auto op de oprit wassen. Ook gazons mogen niet meer van extra water worden voorzien op last van Burgemeester Johan van Durme. Hij geeft aan dat gasboetes, bekeuringen die door ambtenaren van de gemeente kunnen worden uitgedeeld, kunnen worden opgelegd. Hij laat ook gelijk weten dat er daadwerkelijk gecontroleerd en gehandhaafd gaat worden op het waterverbod.

Lees ook: Auto in de wasstraat wassen bij droogte is milieuvriendelijk

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.