Belgische carwashes willen heropening afdwingen via de rechter

EJ Strat, Unsplash

Carwashes zijn essentieel in het onderhoud van auto’s en zouden gedurende de lockdown in België open moeten blijven. Dat is het standpunt van de beroepsvereniging BBRV. Zij spanden een kort geding aan en proberen via de rechter af te dwingen dat de professionele wasstraat weer open mag. 

De Belgische carwashes zijn sinds 2 november tot minstens 13 december gesloten in het kader van de lockdown. De reden: wasstraten zijn ‘niet essentieel’. Onderhoud van de auto is volgens een Ministrieel Besluit echter wél essentieel en dus zijn bijvoorbeeld garages wel open. Beroepsvereniging BBRV vindt carwashes ook essentieel in het onderhoud en stapte naar de rechter. Het kort geding diende op donderdag 19 november. Een uitspraak is er nog niet.

Diederik De Roeck is eigenaar van de wasstraat Punto Blu in Beveren en bestuurslid van de Belgische beroepsvereniging BBRV. Hij legt uit dat in het Ministrieel Besluit is vastgelegd wat er wel of niet mogelijk is in de lockdown die nog tot ten minste 13 december aanhoudt. Naast het Besluit is er een aanvullende lijst met het soort bedrijven wat wel of niet open kan blijven. Op die lijst staan carwashes. “Ons standpunt is dat het Besluit leidend moet zijn, en niet die aanvullende lijst”, aldus De Roeck.

Handcarwashes

Dat carwashes op de lijst staan heeft volges De Roeck alles te maken met de vele handcarwashes die België rijk is. “Er is wat besmettingsgevaar betreft naar de gehele sector gekeken en in de handcarwashes lopen de medewerkers meer risico’s. Dat heeft geleid tot een sluiting van de totale sector.”

En dat klopt niet, vindt De Roeck. In de moderne wasstraat wordt volledig coronaproof gewerkt. Bovendien is er nog het argument dat schoonmaak ook belangrijk is voor het onderhoud van een voertuig. “En de bedrijven zijn bereid om voorwaardes in te willigen om een veilige openstelling te waarborgen. Denk aan het sluiten van stofzuigerpleinen of alleen contactloos betalen te accepteren.”

Kamervragen

De Roeck heeft goede hoop dat carwashes al voor 13 december weer open mogen. “Dat wasstraten zijn gesloten is onderwerp van nationale discussie. Op 18 november zijn er zelfs Kamervragen gesteld over de sluiting. Daarop is geantwoord dat zakelijke activiteiten in de carwash wellicht wel mogelijk zouden zijn.”

De boete voor bedrijven die toch opengaan is niet mals: 750 euro, plus een persoonlijke boete voor alle personen die in de zaak aanwezig. “En daarna volgt waarschijnlijk nog een rechtszaak”, zegt De Roeck. “Het advies vanuit de BBRV is dan ook om de deuren dicht te houden totdat er een formele wijziging komt die openstelling mogelijk maakt.”

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.